Не е ясно кой ще контролира джиповете нарушители към Рилските езера 11.08 | 16:20

Джиповете минават по единствения път към Седемте рилски езера, минаващ през горска територия до 17-ия стълб на седалковия лифт към хижа „Рилски езера“

От iNews.bg

Движението на джиповете, които в пълно нарушение на правилата повече от 20 години превозват туристи и багажи до Седемте рилски езера срещу 15 лева на човек, се спира от четвъртък. Това ще стане със заповед на министъра на екологията Емил Димитров. Не е ясно обаче кой ще контролира изпълнението на тази заповед - Регионалната дирекция по горите, МОСВ и НП "Рила" или общината, коментират администратори.

Джиповете минават по единствения път към Седемте рилски езера, минаващ през горска територия до 17-ия стълб на седалковия лифт към хижа "Рилски езера". 

Нагоре е територия на НП "Рила", там контролът осъществяват инспектори на парка. В началото на пътя има бариера, поставена през 2014 год., но тя е в частен имот, отбелязва кметът на Сапарева баня Калин Гелев, който не знае кой ще изпълнява контрола:

"Но правомощия за това общината няма".

Кой ще контролира изпълнението на заповедта на министър Емил Димитров може би ще се разбере в четвъртък, за когато е предвидена "първа копка" по изграждане на контролно-информационен пункт "Седемте Рилски езера".

Водещи

Най-четени