Не само държавата отчита рекорден спад на нелегалните цигари 19.09 | 18:00

Под 5% е паднал делът им, сочи проучване на тютюневите компании

От iNews.bg

Традиционното изследване на празните опаковки отчита нови рекордно ниски нива на потребление на цигари, непредназначени за нашия пазар 4.7% е делът на потребление на цигари, непредназначени за България през второто тримесечие на 2018 г. според традиционното изследване на празни опаковки от цигари у нас. Това е спад с 1.1 пункта спрямо първото тримесечие на 2018 г. и е най-ниското ниво на незаконна търговия с цигари, откакто проучването се осъществява в страната. Данните бяха представени на традиционната работна среща, организирана от петте компании от "Инициативата срещу незаконната търговия" ("Бритиш Американ Табако Трейдинг България", "Булгартабак Холдинг", "Джапан Табако Интернешънъл България", "Импириъл Табако България" и "Филип Морис България") с представители на правителството и правоприлагащите органи. Резултатите бяха представени пред министър-председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сонир Цацаров, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Валентин Радев, директора на Агенция "Митници" Георги Костов и представители на ръководствата на държавните институции, ангажирани с противодействие на контрабандата. По покана на Борисов, на срещата участва и главния прокурор на провинция Бавария Рейнард Рьотле, който е на официално посещение в страната за обсъждане на двycтpанното сътрудничество между България и Германия в противодействие на организираната престъпност, корупцията и тероризма.

Резултатите от изследването по градове показват, че делът на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар, остава над средното за страната или се повишава в следните градове:

Изследването за пореден път показва, че основните марките цигари, които се разпространяват нелегално, са от типа т. нар. "illicit whites” (търговски марки без аналог на легалния пазар и създадени с цел незаконна търговия).

Министър-председателят Бойко Борисов изрази благодарности за усилията към всички държавни органи, които са допринесли за постигнатите безспорно отлични резултати, както и към представителите на индустрията за сътрудничеството. Той увери присъстващите, че усилията и политическата воля за справяне с незаконната търговия в областта на цигарите, алкохола, горивата и други стоки ще продължат. Тази положителна тендеция се дължи и на доброто сътрудничество с индустрията, което ще продължи и за напред. Г-н Борисов изрази задоволство, че с тези резултати страната ни се нарежда на първо място сред страните от ЕС с най-ниски нива на незаконна търговия.

На срещата бяха показани ексклузивно видеа от последните акции на МВР в сътрудничество с Прокуратурата, Агенци "Митници" и други държавни институции по разкриване на нелегални фабрики за цигари н атериторията на страната. Компаниите приветстваха усилията на държавните органи и подчертаха, че борбата с незаконната търговия с цигари е ясен приоритет на правителството, което води до все по-устойчиви резултати. Те призоваха фокусът да се запази и усилията да продължават срещу. Представителите на сектора споделиха, че в България предстои да се въведе една от най-сложните регулации в сектора – система за маркирането и проследяването на продуктите и изразиха увереност, че в резултата на съвместната работа с Агенция "Митници" системата ще заработи успешно и в срок. Компаниите подчертаха важността на предвидимостта на пазара, която може да се постигне единстевон чрез диалог и обмяна на експертиза по отношение на регулацията и законодателството в сектора.

Водещи

Най-четени