Ние сме третата страна в света, която е започнала да произвежда космически храни 12.04 | 20:00
Освен с двамата си космонавти Георги Иванов и Александър Александров – и многото научни изследвания, България се включва в изследването на Космоса
Освен с двамата си космонавти Георги Иванов и Александър Александров – и многото научни изследвания, България се включва в изследването на Космоса и с разработката на космически храни. Ние сме третата страна в света след САЩ и Русия, която е започнала да ги произвежда.
"Космическите храни са технология на основата на процеса лиофилизация. Това е принцип във физиката, познат още като т.нар. сублимация, при който от непосредствено твърдо състояние се преминава в газообразно. Продуктът предварително се замразява, след което се изтеглят кристалите под вакуум, благодарение, на което се получават много интересни по структура храни", обясни пред БНР проф. д-р Илияна Начева, директор на Института по криобиология и хранителни технологии.
Космическите храни са с много фина структура и консистенция. Съдържат около 2 до 5% влага, но имат изцяло съхранени хранителни биологично активни вещества и вкусово ароматен комплекс, което им позволява да доставят в усвоима форма всички, необходими за организма хранителни и биологично активни вещества. При този метод на обработка протеините не се разрушават, витамините се запазват и ензимите запазват своята активност. Благодарение на което продуктите, изсушени по тази технология, се отличават с много високо качество.
"Практически всяка храна може да се обработи по този начин. С изключение на тези, които съдържат голямо количество захари. И продукти, които са с високо съдържание на мазнини. Те са единствените, които не подлежат на процеса лиофилизация. Всичко друго може да бъде изсушено. Плодове, зеленчуци, меса, риби кисело-млечни продукти. Натурални белтъци, плодови сокове, кафе и всякакви други продукти", посочи проф. Начева.
Лиофилизация е абсолютно възможна и на вече готово ястие. На тази основа е създадено и българското космическо меню, което е разработено с готови хранителни ястия. То е изпитано по време на двата съвместни съветско-български полета и е съставено от над 20 вида лиофилизирани храни. Това са супи, основни ястия от българската национална кухня, млечно-кисели десерти, плодове, ядки, лютеница.
"За съжаление, в момента не работим за Космоса. Имаме разработена технология и много видове ястия, но нямаме възможност да ги прилагаме. Последната година с Европейската космическа агенция имахме нови видове хранителни модули, в които сме включили допълнително биологично активни вещества, които се приеха много добре", каза още тя.
Водещи
-
Известната журналистка Маргарита Михнева е починала тази сутрин
Тя е издъхнала на 72-годишна възраст след продължително боледуване. Михнева е едно от...
16.12 | 13:16
-
Обявиха кога започва изплащането на коледните добавки на най-бедните пенсионери
Около 218 хиляди от тях ще получат средствата по банков път, а 112 хиляди – чрез клоновете на...
16.12 | 12:59
-
Ресторантьорите са готови да излязат на протест
Юлиян Алексиев е собственик на ресторант повече от 20 години. Пресмята, че ако депутатите...
16.12 | 12:45
-
Бебетата не трябва да имат никакъв достъп до устройства с екрани
Данните сочат за наличие на значителни рискове от прекомерното стоене пред екран, от гледна...
16.12 | 12:30
Най-четени
-
От следващата година стажът и възрастта за пенсия по общия ред се повишава
Тези, които няма нужния стаж, могат да се пенсионират по чл. 68, ал. 3 от КСО – през 2025 г....
16.12 | 10:15
-
Днес празнуват всички с имената Марин, Марина, Маринела
Православната църква почита днес паметта на свети пророк Аге
16.12 | 09:09
-
Пада възрастовата граница на децата, които се пристрастяват към тютюнопушене
Тя обясни, че вейповете са много опасни, защото не се знае каква ще бъде реакцията на...
16.12 | 09:33
-
"Топлофикация София": Огромни дългове, амортизирана мрежа, без пари за инвестиции и ремонти само при аварии
Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев заяви в "България...
16.12 | 10:45