Новата ЦИК с мащабна кампания за машинния вот 13.05 | 09:22

Ще се направи анализ и колко души гласуват за час машинно, за да се прецени в кои секции трябва да има повече от 1 устройство

От iNews.bg

Новата Централна избирателна комсиия (ЦИК) очаква данни от "Информационно обслужване" в колко секции зад граница са гласували повече от 300 души, за да се изчисли колко машини са нужни за доставка там. Това каза Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК. Тя припомни, че машинният вот ще е задължителен за секциите с над 300 избиратели.
Ситуацията около уредите за гласуване все още се изяснява. Ясно е, че има налични от предходния вот, но предстои закупуване и на нови. Матева обаче потвърди, че на доставчика все още не е плането. Договорът за миналите избори е на стойност 43 млн. лв. с ДДС.
Росица Матева очаква много работа за подготовката на вота на 11 юли. Пред БТВ тя каза, че ще има и мащабнна кампания в цялата страна, с която ще се демонтрира как се гласува с машините. Ще се направи анализ и колко души гласуват за час машинно, за да се прецени в кои секции трябва да има повече от 1 устройство.

Водещи

Най-четени