Нова заплаха по пътищата: Все повече карат надрусани 27.05 | 13:10

Бърза промяна в нормативната уредба иска главният секретар на МВР

От iNews.bg

Поредната заплаха по българските пътища констатират органите на реда. Не стига, че у нас масово шофьори сядат зад волана след употреба на алкохол, често в значителни количества, а КАТ редовно хваща водачи и без книжки, сега се оказва, че пътните полицаи все по-често засичат и надрусани водачи. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Младен Маринов, който участва в извънредното заседание в Министерски съвет, посветено на т.нар. Война по пътищата.

Според думите му катаджиите все по-често се натъкват на шофьори, седнали зад волана след употреба на наркотици. Маринов подчерта, че това в бъдеще ще става все по-голям проблем. "До момента много бързо се развиват нещата и наредбите остаряват бързо. До преди години не беше проблем, но сега все повече водачи не са употребили алкохол, а наркотично вещество, което е много по-трудно доказуемо и установимо на пътя", отбеляза главният секретар на МВР.

По думите му новата наредба за установяване употребата на алкохол, наркотични и други упойващи вещества от страна на шофьорите ще урежда реда за събиране и документиране на доказателства при изследванията на пътя и в болнично заведение. "Все повече водачи се хващат да управляват след употреба на наркотични вещества, което е доста по-трудно установимо на пътя, отколкото това дали водачът е употребил алкохол", коментира Маринов, цитиран от "Фокус".

По думите му това за в бъдеще ще става все по-голям проблем, тъй като не по-малко опасно е шофирането след употреба на наркотици. "В момента изследването на пътя е с техническо средство, но за по-голяма точност на водача ще се дава талон, с който той отива в здравно заведение и по съответната технология с 99% на вероятност се уточнява точното количество на съдържанието в кръвта на алкохол или наркотично вещество. Тази наредба ще подобри това нещо, за да може тези резултати и изследвания да бъдат необорими в съдебно заседание. Премиерът даде изключително кратки срокове – до понеделник", каза още главният секретар на МВР.

Водещи

Най-четени