Нова схема: Детективи в коалиция с крадците на коли 18.03 | 09:54

Зад "услугата" стоят престъпници, а не легитимни детективски агенции, алармират от бранша

От Теодора Кокаланова

Само в столицата близо 1700 коли се крадат всяка година. 1/3 от тях са луксозни. А собствениците им са готови на всичко, за да си ги върнат - дори да платят откуп. През последните години детективските агенции, които се занимават с издирването на крадците, са намерили нов начин за припечелване. Някои от фирмите вече предлагат услугата - откриване на откраднат автомобил и посредничество за плащане на откуп.

Услугата се оформя с договор, а върху сумата се плащат всички данъци и сделката е законна. Според специалистите в бранша престъпните групи се крият под названието частен детектив, защото няма закон за частната проучвателна дейност. Те предупреждават, че услугата се предлага от хора, близки до автоджамбазите.

За частните детективи подобна дейност би донесла не само неприятности със закона, но и сблъсък на интереси със застрахователните дружества. Макар обаче посредничеството и плащането на откуп да са незаконни, притежателите на откраднатите коли са убедени, че ако искаш да видиш отново своят автомобил, само полицията едва ли ще ти помогне.

От полицията, както и легитимните частни детективи, съветват да не се поддавате на подобни оферти. От една страна плащането на откуп у нас се счита за престъпление, а от друга - няма гаранция, че ще видите колата си, дори и да платите, предаде news7.

Водещи

Най-четени