Нова схема за ало измами, 120 души вече се вързаха 12.10 | 10:33

Измъкват от планираните за саниране блокове уж за пререгистрация в програмата

От iNews.bg

Телефонните измамници измислиха нова схема. От "изобретението" им вече са пострадали над 100 души. Тя е свързана със санирането на старите блокове.

Замразяването на програмата за енергийна ефективност развързва ръцете на телефонните измамници, които вече са "ужилили" 120 души в Свищов. Схемата е проста – на председателят на сдружението на собствениците на блока се звъни с указание да събере пари за пререгистрация и да ги изпрати по куриер. В противен случай етажната собственост отпадала от програмата и безплатното саниране спирало, съобщи бТВ.

В случая става дума за една по лев на домакинство, но заради многото обитатели на повечето блокове, сумата може да набъбне сериозно. Схемата станала ясна чак когато жители на други блокове обвинили своите домоуправители, че не правят нищо, т.е. че не са дали пари за пререгистрация.

Предполага се, че измамниците използват информация от портала за отворени данни към правителството за програмата за саниране. Кметът на Свищов Генчо Генчев беше категоричен: "Когато имат такива въпроси, да се обръщат към Община Свищов. Пари не се събират, общината няма право да взема средства от домоуправителите”.

Водещи

Най-четени