Новият просветен министър готви промяна във финансирането на школата 01.06 | 10:24

Управляващи нямало да пишат друг закон за средното образование

От Христина Рафаилова

Промяна във финансирането на училищата готви новият образователен министър Анелия Клисарова. Пред вестник "Стандарт” тя заяви, че ще има оптимизация на делегираните бюджети на школата. С нея са цели да бъдат стимулирани учебните заведения с висок рейтинг. Най-вероятно ще бъде променен принципът – "парите следват ученика”. 

"На базата на брой ученици печелят само големите и елитни училища. Трябва наистина да дадем уважение и на онези хора, които работят в по-трудна среда”, заяви Клисарова. 

Тя каза, че проверила учителските заплати и те не били чак толкова ниски. Министърът каза, че малките училища не могат да постигнат по-високи възнаграждения именно заради броя на учениците. От думите й стана ясно, че именно чрез оптимизацията на делегираните бюджети може да има по-високи заплати. 

Клисарова каза, че няма да се пише нов закон за средното образование. Тя обаче първо трябвало да разбере настроенията на хората за този текст, наследен от ГЕРБ. 

Просветният министър заяви, че смята за справедливо и частните учебни заведения да получават държавна субсидия. Тя подчерта обаче, че трябва да се направи реална оценка на частните училища, тъй като имало вероятност децата там да получават по-високи оценки от останалите ученици, тъй като родителите им плащали за образование.

Клисарова смята, че учебниците, от които школата могат да избират за съответния предмет , трябва да бъдат сведени до 3 варианта.  

Тя се обяви и за това 4-годишните да ходят на училище. Министърът коментира, че в големите градове нямало такава възможност. "Затова нека, дори и ако родителите имат възможност да гледат детето вкъщи, да го дават поне на полудневна градина, но да влиза в определена среда, със свои другарчета и интереси”, каза тя. 

По повод сгрешената задача в теста за външно оценяване след 7 клас, тя коментира, че според нея на децата не трябвало да бъдат давани 2 бонус точки. 

От думите й стана ясно, че може да има нов Закон за висшето образование, но той щял да бъде изработен, след като бъде сформирана работна група, която начертае стратегия. 

Водещи

Най-четени