Новият финансов министър обясни за смяната на шефа на НАП 14.05 | 12:11

Румен Спецов идва на мястото на Галя Димитрова като ръководител на агенцията

От iNews.bg

Основната задача на новия шеф на НАП е увеличаване на приходите с акцент върху големите данъкоплатци и махане на терора, който се упражнява над малките. Това съобщи на брифинг служебният министър на финансите Асен Василев, който представи екипа си.

Той представи и новия шеф на НАП Румен Спецов, който бе назначен с решение на МС половин час преди представянето на новия екип.

"Бившата шефка на НАП Галя Димитрова е сменена заради системно неизпълнение на служебните й задържения", обясни министър Василев.

Той посочи като пример изтичането на данните на 6 млн. българи от НАП през 2019 г. По това държавата вече дължи пари, защото се водят множество дела. А освен това за периода 2017-2020 г. са начислени 4,2 милиарда лева, а са събрани само 2,2 млрд, допълни той.

Освен това от ревизионните актове са потвърдени само 66 процента, което говори за лошото им  качество.

В митниците има доклад на ОЛАФ за нанесени шети на европейския бюджет и България ще възстановява 55 млн. евро, каза още министър Василев. Така той обясни рокадата на върха на другата приходна агенция.

За актуализацията на бюджета министърът обеща отговор до 10 дни, защото иска да установи реалното му състояние. Той добави, че започва подготовка за тегленето на дълг, включително от международните пазари, но подчерта, че това ще стане само, ако се наложи.

Водещи

Най-четени