Новият шеф на БНБ – „проруски Щирлиц“? 07.07 | 17:05

Руско лоби готви превземането на българския банков регулатор, твърдят украински медии

От iNews.bg

Докато вниманието на международната банкова общност е погълнато от фалита на Гърция, нов удар по финансовата система на Европейския съюз може да бъде нанесен от съседна България. Още на 10 юли позицията управител на БНБ може да бъде заета от "новия Ципрас" - Димитър Радев, пише украинската медия Daily.com.ua.

ЮОсновният кандидат за ръководител на Централната банка в България в продължение на много години е работил в МВФ, което му позволява успешно да се "гримира като евроинтегратор". В миналото той е бил заместник-министър на финансите в правителството на про-руските посткомунисти от Българската социалистическа партия. Сега Радев е предложен за шеф на БНБ от министъра на финансите, който е приближена на премиера Бойко Борисов и партия ГЕРБ", твърди изданието. 

Детайлите по спецоперацията за "завземане на БНБ" са описани с експертен доклад, изготвен от Московския фонд "Модерна политика". Твърди се, че руски, кримски, приднестровски медии и дори медии от Осетия са побързали да информират за въпросната комбинация от печеливши ходове. Самият Радев е определен като проруски "Щирлиц от МВФ".

Водещи

Най-четени