Нови обвинители подхващат делото „САПАРД“ 15.10 | 09:26

Градският прокурор на София смята, че случаите в България и Германия не са съвсем огледални

От Филипа Тодева

Нов екип от прокурори ще работи по делото "САПАРД". Това съобщи градският прокурор на София Николай Кокинов, предаде bTV. Кокинов отбеляза, че резултатът по делото САПАРД е 1:1 – една осъдителна и една оправдателна присъда .

Той посочи, че делото е приключило толкова бързо в Германия, защото там обвиняемите са сключили споразумение с обвинението. По негово мнение двата случая не са съвсем огледални.

Софийският апелативен съд оправда бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков по делото за изпиране на 7,5 млн. евро по програма "САПАРД".

В процеса са подсъдими още четирима души – съпругата на Николов Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, които също бяха оневинени от съда.

На първа инстанция Марио Николов получи присъда от 10 години затвор. Градските магистрати признаха за виновни и останалите подсъдими, без Людмил Стойков.

Апелативният съд изтъкна, че прокуратурата е сгрешила, като е разделила делата по аферата САПАРД на две – срещу подсъдимите се води един процес за източването на въпросните 7,5 млн. евро и друг – за изпирането на самите пари. Според втората инстанция разделянето на делото на две е основна пречка за установяване на фактите по него.

Решението е протестирано пред Върховния касационен съд (ВКС).

Другото дело от аферата САПАРД – за източването на средствата, зацикли, след като през август Софийският апелативен съд го върна на първата инстанция с мотива, че Софийският градски съд (СГС) е допуснал процесуални нарушения и не са изяснени всички факти по него.

Преди две години по това дело Марио Николов получи 12 години затвор при първоначален строг режим.

Градският прокурор коментира и законодателството по отношение на правото на самозащита. Случаят с осъдения на затвор Йордан Опиц разбуни общественото мнение. Стотици се обявиха против ефективната присъда на иконописеца.

Според градския прокурор обаче, не е имало нападение в неговото жилище, а Опиц е преследвал крадеца по стълбите. От жертва се е превърнал в агресор, каза Кокинов.

Водещи

Най-четени