Нови 5500 места за платено паркиране в София 20.06 | 11:58

„Зелената зона“ в столицатасе разширява в още няколко квартала

От iNews.bg

"Зелена зона" в четири столични района ще бъде разширена от 1 ноември. С 1500 нови места ще се увеличи зоната в район "Възраждане", със 700 в "Красно село". Местата за платено паркиране ще набъбнат с 2200 в "Лозенец" и с 1100 в "Оборище". Това каза за БГНЕС Румяна Милова от Центъра за градска мобилност (ЦГМ).

"Целта на разширяването не е толкова заради печалбите, колкото, за да се въведе ред в града. Освен това и хората искат зоните да се разширяват, защото не могат да паркират пред домовете си", коментира Милова.

Над 3 млн. лева ще струва на ЦГМ разширяването на четирите района. В тази сума, освен маркировката, поставянето на знаци и колчета, е включено и закупуването на нови устройства, назначаването на 70 служители, както и разкриването на нов офис на дружеството, който ще се намира на метростанция "Европейски съюз".

В район "Красно село" зелената зона се предвижда да обхване карето от улици между булевардите "Иван Гешов", "Пенчо Славейков", "Ген. Тотлебен" и улица "Георги Софийски". Във "Възраждане" се предвижда платено да стане паркирането между булевардите "Сливница", "Константин Величков", "Александър Стамболийски", улиците "Гюешево", "Партений Нишавски", "Българска морава", "Камен Андреев", "Добруджански край", бул. "Ген. М. Д. Скобелев" – ул. "Опълченска" и ул. "Димитър Петков". В "Оборище" новите платени места ще са в карето между булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви", "Данаил Николаев" и "Ситняково", и улиците "Черковна" и "Султан тепе". В "Лозенец" зелена зона ще има в т.нар. "Горен Лозенец", който остана извън последното разширение на платеното паркиране през есента на миналата година. Тогава платени места бяха начертани в другата част на квартала, която е по-близо до центъра. С новото разширение платените места ще стигнат до ул. "Сребърна".

"От разширяването на зоната очакваме близо 4 млн. и 300 хиляди лева приходи за една година. Важно е да се отбележи, че до есента ЦГМ ще инвестира и 900 хиляди лева от близо 2 млн. лева за ремонт на тротоарите в зоните", уточни Милова. На въпрос на БГНЕС дали се планира въвеждането на зона и около входа на Южния парк при бул. "П. Ю. Тодоров", тя каза, че тази идея не среща подкрепа от страна на жителите, които не искат да плащат, за да паркират. Проблемът там обаче ще се реши с новите "паяци”, които ще кръстосват града.

Водещи

Най-четени