Новото дясно обединение иска референдум за горивото от боклуци в София 08.05 | 14:11

За целта Демократична България започва събирането на подписка

От iNews.bg

Новото политическо обединение на десни партии у нас иска местен референдум за планираното изгаряне на боклуци от столичната "Топлофикация". Проектът "Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък", за който Столична община иска да поеме дълг от 130 млн. лева, е опасен за здравето на софиянци и финансово неизгоден, казват авторите на идеята. Затова Демократична България настоява изпълнението му да бъде решено с референдум сред гражданите на София, проведен след предоставяне на изчерпателна информация от страна на Столична обшина и реален публичен дебат. Събирането на подписи в подкрепа на местната гражданска инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци" започва на 8 май.

"Изградена на базата на вече остаряла, неефективна и несъобразена с действащото екологично законодателство технология, и концепция по принцип, инсталацията значително ще повиши нивото на фините прахови частици в София, което и сега редовно в пъти надминава допустимите стойности. Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с доказан канцерогенен ефект. Допълнително замърсяване ще дойде и от превоза по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде повишена заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град", пише в позицията на Демократична България.

От там отбелязват, че според Закона за управление на отпадъците, нaмaлявaнeтo нa oтпaдъцитe, пoвтopнaтa им yпoтpeбa, ĸoмпocтиpaнeтo и peциĸлиpaнeтo ca c пpиopитeт пpeд изгapянeтo. В нарушение на закона, инсинераторът ще изгаря отпадъци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират. Това ще направи невъзможно достигането на заложените в пакета от мерки за кръгова икономика на ЕК изисквания за оползотворяване на отпадъците.

"Същевременно проектът е икономически неизгоден, ще "налее" средства в "Топлофикация София”, дружество със значителна задлъжнялост и оперативна загуба, и ще отклони финансов ресурс от важни за столицата екологични и инфраструктурни проекти", се казва още в распространената до медиите позиция.

Гражданската инициатива "За чиста София без изгаряне на отпадъци”, учредена от Демократична България, дава възможност на всички софиянци, загрижени за своето и на децата си здраве и за смисленото и прозрачно изразходване на общинския бюджет, да се се обърнат към Столичния общински съвет със следните искания:

1. СТОЛИЧНИЯТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА РЕФЕРЕНДУМ НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ. 17, АЛ. 2 ОТ ЗАКОНА ЗА ОБЩИНСКИЯ ДЪЛГ СЪС СЛЕДНИЯ ВЪПРОС: "ДА БЪДЕ ЛИ ИЗГРАДЕНА НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ИЗГАРЯНЕ НА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ, ФИНАНСИРАНА ЧРЕЗ ПОЕМАНЕ НА ОБЩИНСКИ ДЪЛГ В РАЗМЕР НА 130 МЛН. ЛЕВА?".

2. ДА ПРИЕМЕ НЕОБХОДИМИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПРИВЕЖДАНЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ОТПАДЪЦИТЕ В СОФИЯ В СЪОТВЕТСТВИЕ С ПОЛИТИКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗА ПОСТИГАНЕ ДО 2030 Г. НА 65% РЕЦИКЛИРАНЕ НА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ, 75% РЕЦИКЛИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ ОТ ОПАКОВКИ И ДО 10% ДЕПОНИРАНЕ.


3. ДА ВЪВЕДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ПОИМЕННО ГЛАСУВАНЕ НА ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ НА ЗАСЕДАНИЯТА НА СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ.

Съгласно Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, до три дни от постъпването на подписката председателят на общинския съвет уведомява за нея общинските съветници, определя водеща комисия за нейното обсъждане и в срок до един месец насрочва заседание на общинския съвет, на което да се вземе решение по поставените въпроси, обясняват от Демократична България.

Инициаторите на идеята за локален референдум допълват, че столичани, чието здраве ще бъде пряко засегнато от работата на инсталацията и ще връщат заема с данъците си в продължение на десетки години, могат да подкрепят гражданската инициатива с подписа си на пунктовете пред Народния театър "Иван Вазов" и метростанциите "Сердика" и "СУ "Климент Охридски" от 8 май от 18:00 до 20:00 часа.

Водещи

Най-четени