Нов ден за протести срещу високите сметки 18.02 | 08:37

Демонстрациите ще продължат и днес в различни градове

От Диана Цветкова

И днес граждани в различни градове на страната ще протестират отново срещу монополите и високите сметки за ток.

В София протестът е насрочен за 18.00 часа, като демонстрантите ще се съберат на Орлов мост. Те са категорични, че ще излизат на улицата докато исканията им бъдат удовлетворени.

Също за 18.00 часа е насрочен протеста във Варна, като и днес шествието в морския град ще тръгне от сградата на общината.

В Пловдив и Стара Загора протестите са с начален час 17.00 часа. Хората и в двата града ще се съберат пред съответната сграда на електроразпределителните дружества.

Вчера (17 февруари) бе денят с най-масовите протести срещу монополите. Десетки хиляди хора, недоволни от високите януарски сметки за ток излязоха по улиците на общо 35 града.

В София се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция, а гневни демонстранти запалиха американското знаме пред сградата на парламента.

Във Варна пък бе най-масовата демонстрация – там по улиците излязоха около 30 000 души.

В редица градове хората блокираха пътища и скандираха пред офисите на електроразпределителните дружества. В Бургас гневни потребители гориха сметките си за ток в знак на протест.

Междувременно управляващите заявиха, че се обсъждат обсъжда законови промени, които да позволят разсекретяване на договорите на електроразпределителните дружествата, а разходите им да се проверяват всяка година. Обмисля се да се ограничат възможностите ЕРП-тата да могат да прехвърлят печалбите си към компаниите майки в чужбина, за да се избегне плащането на данъци.

Също вчера пък новоназначената шефка на ДКЕВР напусна поста по искане на премиера Бойко Борисов след едва 4 дни начело на регулатора.

Водещи

Най-четени