Нов столетник в пловдивско село 24.10 | 13:47

В пловдивското село Стряма не е имало столетник от десетки години и затова жителите му се зарадваха на 100-годишния юбилей на Атанаса Тонова, най-възрастния жител на Стряма

От iNews.bg

В пловдивското село Стряма не е имало столетник от десетки години и затова жителите му се зарадваха на 100-годишния юбилей на Атанаса Тонова, най-възрастния жител на Стряма. Да поздравяват баба Атанаса в дома й бяха дошли заместник-кметът на община Раковски Венцислав Чавдаров, кметът на село Стряма Васил Черпелийски и служители на кметството. Те й поднесоха торта, красив букет цветя  и 100 лева. Специален поздравителен адрес й изпрати и кметът на община Раковски Павел Гуджеров. В него се казва, че да навършиш 100 години е дар от Бога!

Баба Атанаса е родена на 21 октомври 1924 г. в близкото село Крислово в многолюдно семейство с три сестри и един брат, а в село Стряма се е омъжила през 1944 година. Вдовица е от 24 години. Столетницата има две дъщери - Василка и Видка, четирима внуци и още толкова правнуци. Най-малкият – Иван, е на 5 г. и пръв поздрави прабаба си.

 

 

 Баба Атанаса с четвъртия правнук Иван, който е на 5 г.

 

Животът ѝ никак не е бил лек, работила е тежка земеделска работа в ТКЗС и се грижела за три декара двор, гледала е и домашни животни, като до 93-годишна възраст е гледала крава, теле и прасе. Намирала е време и за читалищна самодейност, като е участвала в народния хор и театралния състав.

Днес Баба Атанаса е под грижите на дъщеря си и зет си. Твърди, че за дълголетието й няма специална тайна, не се е лишавала от нищо, проблеми има със зрението и слуха, но сърцето и кръвното ѝ са перфектни.  

Развълнувана столетницата благодари за указаното ѝ уважение и пожела на всички хора да надминат нейните години, да са здрави, щастливи и да живеят в мир. Всички вдигнаха наздравица в нейна чест.

Водещи

Най-четени