Номинациите на новите министри ясни, ГЕРБ и ОП ги обсъждат в понеделник 01.09 | 14:00

Постовете са аот квотата на ГЕРБ, ще говорим с коалиционните партньори когато им е удобрно, каза Цветанов

От iNews.bg

Още в понеделник премиерът Бойко Борисов ще покани представителите на "Обединени патриоти" на среща, на която да бъдат обсъдени назначенията на нови министри на мястото на подалите оставки вчера Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Това каза Борисов пред младежкия актив на ГЕРБ на форум във Варна, предаде БНР.

"Регионалният министър Николай Нанков е прекрасен специалист, но е изпратил пет писма, на които не е отговорено за ремонта на пътя, предизвикал катастрофата, където загинаха 17 души, и това е недопустимо. Трябвало е да извика прокурори и да стои там, докато не се ремонтира пътя", това е казал Борисов.

По отношение на коланите в автобусите, премиерът заяви, че първата работа на новия министър ще бъде тази. "Дори 5 000 автобуса да останат в страната, трябва да сме безкомпромисни, защото става дума за живота на хората", каза той.

По повод инцидента в Харманли с бащата на президента, Борисов категорично заяви, че е недопустимо полицаите да правят оперативки с местния лидер на БСП, а министър Радев да не може да си контролира хората.

По-рано председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов коментира отново във Варна трите министерски оставки и отправи остра критика към президента Румен Радев по повод пътния инцидент с баща му, който според него, е прикриван девет дни.

"Министрите са от квотата на ГЕРБ", каза Цветанов. "А номинациите за новите министри ще се обсъждат с коалиционните партньори, когато им е удобно, вероятно в понеделник или във вторник, но ние доказахме, че можем да носим политическа отговорност, въпреки че министрите не носят пряка вина. Когато си на такава позиция, трябва да можеш да направиш така, че институциите да продължат да работят. Срещу нас имаме креслива опозиция", каза още Цветанов.

"А що се отнася до президента Радев, ние очаквахме той да е морален стожер, а той девет дни си е мълчал за инцидента с баща му и е правил всичко възможно да го прикрие. Това ли е президентът на България?", каза Цветан Цветанов и посочи, че той обслужва изцяло интересите на БСП и се държи като партиен функционер и клати държавата. Цветанов каза още, че от премиера зависи кои ще са номинациите за новите министри, но те категорично ще се обсъждат с коалиционните партньори, защото управляват заедно.

Междувременно днес ръководството на една от партиите от коалицията Обединени патриоти - НФСБ се събира, за да решава дали формацията ще продължи да участва в управлението. По неофициална информация, събирането ще бъде извън София, а повече за решението на НФСБ се очаква да стане ясно утре.

След оттеглянето на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски вчера, вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов коментира, че оставките не са съгласувани с тях, а управляващата коалиция отдавна не функционира.

Според вицепремиера, не е имало аргументи за подаването на трите министерски оставки. Валери Симеонов каза още, че според него, основната вина за катастрофата край Своге, която отне живота на 17 души, е на шофьора

Водещи

Най-четени