Няма да отменят бедственото положение в Смолян 03.12 | 17:51

Няма бедстващи хора, но все още няколко села са откъснати от света

От iNews.bg

Бедственото положение на територията на община Смолян продължава да действа и засега няма да бъде отменяно. Продължава и борбата с разчистването на няколко пътни артерии до няколко населени места. Най-тежка е ситуацията по пътя за село Мугла, където освен свлачища и наноси, проблеми създават и паднали дървета и от двете страни на реката, съобщи зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова пред "Дарик". "Проблемът там е сериозен, утре ще се включат в разчистването и горски работници. Не мога да се ангажирам със срокове за разчистването на пътя. Ще се правят разширения, тъй като има и изнесен път. Работи се по пътищата за Стикъл и Киселчово. До последното село автомобил може да стигне, но не го препоръчвам, тъй като има доста активизирали се свлачища и е опасно", категорична бе инж. Цекова.

Получен е и сигнал за свлачища, наноси и изнесена пътна настилка за село Кутела. Веднага е насочена тежка техника за въпросното място, за да се разчисти. На този етап няма бедстващи хора, както и необходимост от доставка на хранителни стоки или медикаменти. Тази вечер се очакват отново проливни дъждове и от ръководството на общината очакват още проблеми.

"На място се запознахме с пораженията, които нанесоха проливните дъждове и активизиралото се свлачище, което затвори пътя за село Мугла. Ще се отводнят всички дерета, които текат по пътя и са разрушили изцяло асфалтовата настилка. Ще бъдат отстранени и падналите дървета. След това фирмата, определена с моя заповед, ще започне разчистването и останалите действия по отварянето на пътя за с. Мугла. Поддържаме постоянна връзка с кмета на Мугла, ако се наложи помощ и възникне необходимост да се доставят медикаменти или има бедстващи хора, сме готови да реагираме. Ситуацията по пътя е доста сложна", коментира и кметът на общината Николай Мелемов.

2009569На този етап са отпаднали притесненията за преливане на река Черна в Смолян. В това лично се увери зам.-министър Стефан Балабанов, който заедно с директора на ОД МВР – Смолян старши комисар Николай Димов, областния управител Недялко Славов и директора на РД ПБЗН – Смолян комисар Симеон Цървуланов, извършиха обстоен оглед на критичните точки на реката в областният град. Целта им беше лично да се уверят, че на този етап обстановката се е нормализирала и опасност от приливането на реката няма. Те тръгнаха от улица "Чилингирска", през Римския мост, до сградата на "Пътна полиция" и преминаха през кварталите Райково и Устово. Категоричната оценка е, че водите в речните корита постепенно се понижават и няма преливане на водоеми. "Най-критично е все още положението в община Смолян, към Киселчово достъпът е прекъснат, свлачище има и по пътя за Мугла, на много места се разчистват наноси и паднали камъни. Обилните валежи предизвикаха множество срутвания по пътната мрежа и по сигнали своевременно се отстраняват. Има достатъчно обем в язовирите. Следим внимателно язовир "Пловдивци" като ново съоръжение. В него има достатъчно обем за водни количества. 1.20 – 1.30 метра остават до преливане на язовир "Златоград". Оставаме внимателни, предвид прогнозите за нови валежи до следобяда на днешния ден", коментира и областният управител на Смолян Недялко Славов.

Според него, радващото е, че оттокът е солиден и значително са спаднали речните корита на реките Върбица, Арда и Черна, които по традиция създават проблеми. "Тепърва ще се оценяват пораженията по инфраструктурата след обилните валежи. За съжаление сравнително често сме потърпевши от подобни екстремни ситуации. Държавата създава нов модел на поведение и превенция", добави още областният управител.

Смолянското село Арда пък е с най-големите количества валежи в областта през последните дни, като по данни на Метеорологичната станция на връх Рожен, те са достигнали 261 литра за квадратен метър за две денонощия. Според метеоролозите количеството на валежите в някои населени места в област Смолян за последните два дни надхвърлят двойно месечната норма. Данните за Златоград показват 125 л/кв. м за последното денонощие, а за с. Арда- 143 л/кв. м. Дъждът в Смолян е 72 л/кв. м за това денонощие. Данни от метеорологичната станция, намираща се в Областната администрация в Смолян показват, че за тази сутрин около 06:00 ч. е измерен най-обилният валеж за един час от началото на годината- 17.6 л/кв. м. за 60 мин. Продължават и постоянните наблюдения на всички критични точки, като при необходимост ще се поиска и съдействие от армията.

Водещи

Най-четени