Няма да поставят Доспат и Сърница под карантина 09.06 | 20:15

Изпратени за анализ в столицата са пробите на 102 контактни лица

От iNews.bg

Въпреки големия брой заразени и наличието на ясно обособено огнище в цеха за играчки, Доспат и Сърница избегнаха пълната карантина. Спорът между двете общини за това кой е донесъл заразата продължи и във вторник.

"Аз не съм казал, че са само от Сърница. Kазал съм, че чувам, между работници се говори, че сутрин се взема по едно  аналгинче, за да се предпазят”, обясни кметът на Доспат Елин Радев. Кметът на Сърница Неби Бозов  отвърна, питайки какво са ползвали жените от Доспат.

Изпратени за анализ в столицата са пробите на 102 контактни лица.

"Хубавото, което констатират нашите специалисти е, че сред контактните няма болни, хората са без оплаквания”, обясни д-р Мими Кубатева от РЗИ – Смолян.

"Това огнище предстои да бъде много бързо санирано и броят на новите случаи рязко да спадне, тъй като сме направили всичко възможно, изследвали сме огромен брой контактни лица”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

След вчерашната заповед за задължителни маски в Доспат, днес той подчерта, че това не се налага.

" Не можем да кажем, че който носи маска е вече обезопасен изцяло. Мапротив, даже създава малко лъжливо чувство за сигурност”, каза Кунчев.

А в Доспат се надяват кризата с коронавируса да отмине до края на месеца, за да разчитат през юли отново на притока на туристи.

От РЗИ- Смолян съобщиха, че цехът за играчки, в който беше установена заразата, ще бъде затворен за 14 дни, там нарушения не са открити.

Водещи

Най-четени