Няма изтрити данни от Търговския регистър 15.08 | 17:29

От утре ще могат да се правят справки и по ЕГН-та, обеща Зорница Даскалова

От iNews.bg

Няма изчезнала информация след срива на системите на търговския регистър. Разпространението на такива слухове са спекулативни. Това каза на пресконференция изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, предаде БГНЕС. Тя уточни, че от тази сутрин се правят справки за актуалното състояние на фирмите.

"От утре ще могат да се извършват и справки по ЕГН. Също от утре ще бъде възстановена връзката с "Реджикс" системата, която осигурява междурегистровия обмен между държавните институции", обяви Даскалова. Тя подчерта, че другата седмица се очаква да бъде възстановена функционалността на регистъра, но не можа да посочи конкретен ден, в който това ще се случи, както и че тогава ще започне разследването на ГДБОП и ДАНС за случилото се в агенцията.

Даскалова обясни, че до момента няма представен официален доклад от фирма "Лирекс", която от 2012 г. с малки прекъсвания, поддържа регистъра, за причините за проблема. "Мащабът на това, което се е случило, е огромен. Причините тепърва предстои да се установят. Важно е хората да се успокоят. Благодарим за разбирането. Работи се денонощно, има хора, които с дни не са спали, за да продължат процесите по възстановяване", обясни Даскалова. Тя подчерта, че в агенцията работят 4-ма компютърни специалисти и че отдавна не могат да намерят необходимите им още двама специалисти.

От думите на изпълнителния директор стана ясно още, че 4 дискови устройства, съдържащи 25 терабайта информация са дефектирали. "От петък наши специалисти работят денонощно за възстановяване на информацията, която не мога да кажа точно каква е. Работи се денонощно по отстраняването на проблема", добави директорът. Стана ясно още, че се прави копие на информацията на различни устройства и по различно време и тя се съхранява в резервни центрове в жк "Младост" и в гр. Шумен.

Водещи

Най-четени