Обвинения след катастрофата на АМ "Тракия" 22.05 | 17:29

Миналата година автобус се обърна на пътя - загинаха 9 души, а 11 бяха ранени

От Кремена Бедерева

Окръжна прокуратура - Пловдив внесе в Окръжен съд обвинителния акт за катастрофата на автомагистрала "Тракия" през юни миналата година, при която загинаха 9 души, а други 11 бяха ранени. Това съобщи говорителят на прокуратурата Галина Андреева, цитирана от Агенция "Фокус".

Пред съда са повдигнати обвинения срещу Е. Ченгел, съсобственик и управител на "Ентуртранс" ООД - Бургас и Н. Точев - ръководител група "Транспорт" към същата фирма, чиято собственост е автобусът.

Те са обвинени за това, че при условията на независимо съпричиняване, поради немарливо изпълнение на задълженията си и неспазване на редица закони, на 15.06.2011 г. на 130 км на АМ "Тракия" са причинили смъртта на 9 души и телесни повреди на други 11 души.

За тези престъпления законът предвижда наказания от 5 до 15 години лишаване от свобода, уточни прокурор Андреева. Повдигнато е обвинение и срещу С. Димитров, водач на процесния автобус, за това, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е причинил катастрофа с тежки последици.

За това престъпление законът предвижда затвор от 5 до 15 години и лишаване от право да се управлява моторно превозно средство.

iNews припомня, че през юни девет души загинаха, а 11 бяха ранени, след като автобусът на фирма "Ентуртранс", пътуващ по линията София - Бургас, се преобърна в движение на магистрала "Тракия" и се самозапали. 50 дни по-късно почина и деветата жертва на катастрофата - 46-годишната Албена Самуилова.

Вероятната причина за катастрофата е скъсване на ръждясал елемент от рамата, към която е била прикрепена предната носеща щанга. Неизправна е била и задната дясна спирачка. Шофьорът е загубил управление над автобуса. Той се опитал да завие надясно, но автобусът тръгнал в обратна посока към мантинелата.

До момента като обвиняеми са привлечени шофьорът на автобуса Светослав Димитров и собственикът на "Ентуртранс" Ениз Ченгел. 43-годишният шофьор бе арестуван, но по-късно бе пуснат под парична гаранция от 1000 лева.

Спасителят от автомагистрала "Тракия" Стефан Стойчев пък обявен за "Мъж на годината". По-късно той започна работа като шофьор в Община Стара Загора.

Стефан е останал без работа, след като е бил съкратен от гръцката фирма, в която е работел като комбайнер.

29-годишният Стефан от Чирпан през миналото лято помогна на много хора да се измъкнат от катастрофиралия автобус на магистралата близо до Пловдив.

Водещи

Най-четени