Обвиняемите за атаката срещу НАП плашат с дела срещу държавата 17.08 | 13:00

Три от тях щели да бъдат в съда в Страсбург за нарушена презумпция за невиновност

От iNews.bg

Обвиняемите за хакерската атака срещу НАП, при която бяха източени и впоследствие публикувани в различни форуми данните на 5 млн. български и чужди граждани, предприеха нова защитна стратегия, заплашвайки държавата, че ще я съдят. За намерението съобщи Георги Стефанов, адвокат на единия от тримата обвиняеми - собственика на фирмата "ТАД груп" Иван Тодоров. Пред bTV Стефанов заяви, че клиентът му възнамерявал да заведе общо 4 дела. Три от тях щели да бъдат в съда в Страсбург за нарушена презумпция за невиновност. Четвъртото пък щяло да бъде заведено във Вашингтонския арбитражен съд, като искът щял да е за седемцифрена сума, а причината, която ще посочат в него – нарушаване на правото на чуждестранните инвеститори.

Абсурдното в ситуацията е, че по документи "ТАД груп" в България се води дъщерна компания на едноименен холдинг, регистриран през 2014 г. в Нюпорт, Калифорния. В същото време обаче според чуждите търговски регистри основател на въпросния холдинг отново е Иван Тодоров, който обаче явно възнамерява да използва регистрацията в САЩ, за да се изкара чуждестранен инвеститор, за да съди държавата. Абсолютно същия параван използват и за да се опитат да внушат, че фирмата им била абсолютно прозрачна, защото е регистрирана в Щатите. Самият Тодоров в момента е в ареста, след като бе върнат там от Специализирания апелативен съд. Причината е, че магистратите приеха, че допълнителните доказателства срещу него, събрани и предявени от прокуратурата, доказват, че е с висока степен на обществена опасност и трябва да остане зад решетките за постоянно.

Междувременно стана ясно и че САЩ са отнели визата му заради обвинението срещу него. Тодоров е подведен под отговорност за подбудителство към кибертероризъм заедно с търговския директор на фирмата си Георги Янков. Според прокуратурата те са склонили хакера Кристиян Бойков да извърши компютърните престъпления, за които ще отговарят пред закона. Според публикации в медиите Тодоров е бил разследван в САЩ през 1997 г. заради скиминг, като с данни, получени от негови ПОС терминали, били пазарувани компютри. От избухването на аферата с източените данни от системата на НАП до сега прокуратурата пусна информация, подкрепена със записи, за дейността на шефовете и хакера от "ТАД груп". От тях, както и от изявленията на зам. главния прокурор Иван Гешев стана ясно също, че компанията е работила в изключителна близост и за интересите на т.нар. разследващ сайт с връзки с кремълската пропаганда "Биволъ". На един от декриптираните компютри на Бойков е открита и папка "търсене за бивол", а според разследващи компанията е работела със сайта и с кръга "Капитал" на Иво Прокопиев за събирането на предизборни компромати.

Водещи

Най-четени