Обичан радиоводещ озвучава транспорта в София 28.11 | 15:15

Своята популярност, той набира със старта на радио "Фреш"

От iNews.bg

Мнозина вече сигурно са чували приятен мъжки глас в автобуси, трамваи и тролейбуси, който ги информира за спирките, връзките с друг транспорт, съобщава допълнителна информация и предупреждава за маршрутни промени. Не, това не е водачът на превозното, в което пътувате, а гласът на режисьора и радиоводещ Николай Вачев.

Своята популярност, той набира със старта на радио "Фреш", в чиито екип се включва на 22 годишна възраст. Години по-късно, той започва преподавателска дейност в Американския университет в Благоевград. Продължава кариерата си на радиоводещ в БНР-Радио Благоевград, където води предаването "Настроения".

От радиостудиото до автобуси, трамваи и тролейбуси... Идеята за озвучаване на превозните средства от обществения транспорт, стартира след проект в Благоевград, който запознава Николай Вачев със специалистите по пътнически информационни системи от София Марио Евстатиев и Николай Александров - част от постоянната работна група по системи за пътническа информация при Столична община.

След успешния старт на гласово оповестяване в автобусите на един от операторите в Благоевград, на дневен ред идва идеята, София да получи изцяло нова визия на гласовото оповестяване, която да включва не само съобщенията за спирки, но и такива за връзки с друг транспорт, предупреждения, указания, дори и покана за културни мероприятия. За модел на визията се избира най - доброто от градовете Виена, Берлин и Брюксел.

Нов глас за София Инициативата, София да има собствена "аудио визитка" на обществения транспорт среща подкрепата на Изпълнителния директор на "Столичен автотранспорт" Слав Монов. Тя отнема над 9 месеца интензивна работа, в рамките на която, Ники Вачев и специалистите, подбират и записват над 3500 уникални аудио съобщения, правят се редица модификации на формата на някои от тях, интегрират се и акустични "гонгове", които да отделят гласовите съобщения едно от друго, както и да изострят вниманието на пътниците. Проектът започва с един автобус по линия 72, който е представен през м. Януари. Няколко месеца по-късно, новият глас на обществения транспорт, вече се чува в над 100 превозни средства. В момента, екипът, съвместно с Центъра за градска мобилност, работят и върху инсталирането му в системата "АVL", която осигурява и гласовото оповестяване в още над 250 превозни средства.

Водещи

Най-четени