Обмислят бързи тестове за учениците 04.02 | 12:30

Министърът обаче увери, че здравното министерство разполага с необходимата организация, за да осигури възможности за тестване на всички пожелали

От iNews.bg

Здравното министерство и Министерството на образованието и науката проучват нагласите сред родителите за въвеждане на бързи тестове за учениците, стана ясно по време на дешния брифинг на Наионалния оперативен щаб срещу коронавируса.

"Целта ни е да постигнем по-голяма сигурност в училищата с оглед продължаване на присъственото обучение и постигане на по-добри резултати", обясни здавният министър проф. Костадин Ангелов.

Той обясни, че по този въпрос има разделение. "Това е една типично българска черта – в трудните времена да се разделяме. Ако искаме да сме победители, трябва да сме заедно, в противен случай всички ще бъдем победени", коментира проф. Ангелов.

Министърът обаче увери, че здравното министерство разполага с необходимата организация, за да осигури възможности за тестване на всички пожелали.

По думите му до момента са направени малко над 22 хил. на педагозите, като 45 от тях са били положителни за Covid-19. 16 положителни теста има при непедагогическия персонал. Ваксинираните учители вече са 1400.

Учениците от големите класове се завръщат в класните стаи

След няколко месеца, прекарани пред компютри и таблети в онлайн учебните часове, от днес учениците от по-горните класове преминават към присъствени занятия. Първи в класните стаи се връщат учениците от 7, 8 и 12 клас започват присъственото си обучение в училище.

Те ще учат в класните стаи до 17 февруари, когато ще предадат "щафетата” на 5, 10 и 11 клас. Учениците от 7, 8 и 12 клас ще учат присъствено две седмици, след което на 17 февруари отново ще минат онлайн.

От 18 февруари до 2 март присъствено ще се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас, а от 4 до 17 март присъствено ще се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

Ако ситуацията се влоши, мерките отново ще се затегнат

"Февруари и март са рискови месеци за вирусните заболявания. Няма как обаче да спрем да живеем, учим и да се движим. Заради образованието си заслужава да предприемем премерен рискАко ситуацията се влоши, мерките отново ще се затегнат. Всичко е възможно", обяви просветният министър Кирил Вълчев.

На този етап около 2400 са карантинираните деца и ученици в страната. Около 1700-1800 са учениците, а останалите са децата в детските градини. За момента не се предвижда следващата учебна година да започне по-рано.

Близо 24% от учителите са пожелали да се ваксинират, което е около 22 500 души. Отделно има и непедагогически персонал, който се ваксинира. Министърът обяви, че списъците с желаещите са отворени, така на по-късен етап че може да се ваксинират още учители.

Повишено внимание в София

В София карантинираните ученици са малко над 1 000. След връщането на малките ученици – от 1-ви до 4-ти клас, бройката постепенно започва да се повишава плавно. С увеличаването на броя на карантинираните се увеличава и борят на желаещите да преминат в електронна среда. Към този момент регионално управление е разрешило на 1700 ученици да учат дистанционно, обяви началникът на РУО-София Ваня Кастрева.

"Нашата обратна връзка е, че преобладаващата част от децата биха искали да се върнат в клас. За тях общуването в тяхната среда е нещо естествено и желано", обяви Кастрева пред БНТ. Тя допълни, че от 17 000 учители до момента са тествани над 2 000. Ваксинираните учители са над 500. Но преди да се сложи ваксината, е добре първо да има тест. 

Водещи