Образованието занапред ще се съобразява с бизнеса 07.06 | 18:42

Местните фирми ще определят приема в професионалните гимназии

От iNews.bg

План-приемът в професионалните гимназии трябва да се съобразява с нуждите на бизнеса в съответния регион през следващите години. Това заяви председателят на Комисията по образованието и науката в Народното събрание Милена Дамянова при откриването на втората дискусия "Учи, за да работиш". Форумът бе посветен на професионалното образование. Милена Дамянова посочи, че Министерството на образованието и науката трябва да съобрази националната карта на професионалните училища с потребностите на предприемачите и дългосрочната стратегията за развитието на бизнеса в съответния регион.

Дамянова съобщи, че заедно с министъра на туризма Николина Ангелкова започват общи действия, които да подобрят връзката между гимназиите по туризъм и туристическия бранш. В момента уточняваме конкретните стъпки по програмата, уточни председателят на образователната комисия.

Според Милена Дамянова в момента системата за кариерно ориентиране не е достатъчно добра. "Учениците трябва да избират професия, която ще им гарантира успешна реализация, а не "модерно обучение", което ще ги превърне в безработни висшисти", посочи Дамянова и цитира данни от Рейтинговата система на висшите училища, според които половината от висшистите работят на позиции с по-ниска квалификация. Информационни кампании трябва да се водят и сред родителите, които да получат увереност, че техните деца ще имат добра професия и  реализация в родното им място.

"Училищата продължават да закъсняват с налагането на програми, които да подготвят специалисти, необходими на производството и след 5 години", обърна се  Милена Дамянова към участниците във форума. Тя припомни, че промените, свързани с въвеждането на дуалното образование бяха приети с консенсус от предишния парламент, през 2014 г. Повече от две години обаче се бави списъкът със защитените професии в областта на професионалното образование.

Това са професиите, към които няма интерес от страна на учениците и родителите, но са важни за развитието на икономиката в съответния регион, припомни председателят на образователната комисия в парламента и призова министъра на образованието Меглена Кунева за по-бързото одобряване на списъка.

До края на юли ще бъдат приети и промените в Закона за професионалното образование, които са свързани с новия Закон за предучилищното и училищното образование, посочи още Милена Дамянова.

Водещи

Най-четени