Обучават превозвачи да работят с ТОЛ система за таксуване 22.09 | 12:44

На среща в Асеновград днес беше представен тол калкултора и възможностите за издаването на маршрутна карта

От iNews.bg

Демонстрационите центрове на Националното ТОЛ управление стартират информационна кампания за превозвачите, които ще ползват новата системата за таксуване. На среща в Асеновград днес беше представен тол калкултора и възможностите за издаването на маршрутна карта.

 

Членове на камарата на автобусните превозвачи от Асеновград първи имаха възможност да разберат как работи платфорамата. Консултанти от центъра в Пловдив им показаха как да пресмятат, колко ще им струва пътуването с ТОЛ такса измерено във време и пари.

Проф. Олег Иванов - член на УС на АПИ: Тол калкулатора е инструмент, който дава възможност да се изчисли необходимата такса без да се закупува ТОЛ продукт.

Програмата е удобна за планиране на бизнеса на превозвачи, които имат фиксирани маршрути. С помощта на софтуера всеки може да направи виртуално пътуване, да види каква е цената, която трябва да плати, и да си направи бързо сметка за ефективността.

Васил Пиронков - председател на Камарата на автобусните превозвачи в Асеновград: За нас това е, мога да кажа с открито сърце подаване на ръка от страна на държавата, защото това ще бъде облекчение от сегашната ситуация, в която сме автобусните превозвачи.

Все още превозвачите плащат винетки дори за резервните автобуси, които се използват само, ако възникне проблем. За това са готови да участват в дискусии за подобряване и оптимизиране на ТОЛ системата. Очакванията са тя да генерира между 800 милиона и 1 млрд. лева приходи в държавната хазна. Пари, с които да се строят и ремонтират пътища.

Васил Пиронков - председател на Камарата на автобусните превозвачи в Асеновград: Поне ще знаем къде отиват парите на всички данъкоплатци, защото превозвачите дали товарни или автобусни, ние сме само приносители на този паричен поток. В крайна сметки всички трябва да знаят, че това го плаща крайния потребител.

В демонстрационните центрове в София, Пловдив, Варна и Русе вече може да се тества и закупуването на маршрутни карти. Заявката може да се направи от терминал за самообслужване през сайта на електронната система БГТОЛ, от мобилното приложение и от гише.

Водещи

Най-четени