Общината ще пази София от наводнения с диги край реките 19.06 | 11:54

Между 50 и 100 км корита се почистват всяка година, отбеляза Фандъкова

От iNews.bg

Най-важна е превенцията върху речните корита и от години сме въвели много сериозен контрол върху състоянието на реките. След вчерашния ден нивата им са вече нормални. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира почистването на участък от Владайска река, предаде БГНЕС.

Тя уточни, че всяка година общината почиства между 50 и 100 км речни корита на територията на града. "За тази година сме заложили почистването на 85 км като Столична община финансира от бюджета си почистването на 45 км. От тях вече 19 км са почистени", подчерта столичният градоначалник.

Фандъкова каза, че освен почистването на речни корита се изграждат и диги. "Тази година сме заложили средства и сме получили средства от междуведомствената комисия за доизграждането на дигата на река Лесновска в район "Кремиковци". Финансираме ежегодно почистването и на 500-метровите участъци на язовирните стени", каза още тя.

Кметът призова гражданите да не изхвърлят едрогабаритни отпадъци в реките и деретата, защото това също е предпоставка за наводнения в града. Тя беше категорична, че отговорността за състоянието на града е обща, а не само на институциите.

Водещи

Най-четени