Общините задлъжнели с 200 млн. лева 09.02 | 10:43

Повечето няма да вдигат данъците през тази година, но това не важи за таксите

От iNews.bg

През 2016 г. задълженията на българските общини са се увеличили и са достигнали, според неокончателни данни, около 200 млн. лв. Това каза Емил Савов, зам. изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) пред БНР. Той коментира, че въпреки увеличаването на неразплатените задължения на местната власт, повечето от общините няма да увеличават местните данъци.

"Не така стоят нещата с таксите, където повечето са решили да ги увеличат през 2017 г. Примерно около една пета от общия брой. Но има и такива, които намаляват размера – на таксите за битови отпадъци, за детски ясли, за детски градини. Малко са на брой, но има и такива", отбеляза Савов.

Според него най-голямо увеличение има на такса битови отпадъци, като повишението е средно около 10% спрямо миналата година. Той отбеляза, че процесът на финансова децентрализация не е особено напреднал у нас, а извънредните трансфери от централния бюджет за определени общини са практика, която се затвърждава вече около 20 години.

Според думите му основното предизвикателство за финансовата политика на местните власти е балансът между просрочени задължения и просрочени вземания, предаде БГНЕС. "Логично би било при толкова неразплатени разходи, по-точно просрочени, да се увеличават данъците, само че решението е малко по-различно. Ние, общините, колкото имаме просрочени задължения, горе-долу толкова, даже и по-голям е размерът на просрочените вземания – тоест на неиздължени данъци и такси", обясни още Савов.

Критериите за общини, заплашени от фалит, засега не се прилагат, твърди той. И е категоричен, че няма реално приложение на новата глава от Закона за публичните финанси, която беше прието през пролетта на м.г. "Знаете, бяха вкарани в закона показатели, по които би трябвало обективно да се мери кои са общините заплашени от фалит. Бяха избрани 36 общини, на които би трябвало по силата на закона да се помогне. До момента на приемане на общинските бюджети за 2017 г . на нито една община не е оказана помощ”, каза Савов.

Водещи

Най-четени