Окончателно: Цветан Цветанов напуска парламента (ОБНОВЕНА) 27.03 | 18:00

Той остава зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния щаб на партията

От iNews

Точно в 17.00 часа, както беше обявено, Цветан Цветанов се изправи пред медите в парламента, за да обяви, че напуска парламента и остава зам.-председател на партията, в това число и шеф на предизборния щаб. Решението си взел сам, нямало натиск от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Именно от среща с него той дойде в НС, за да информира медиите.

"Няма драма от това, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ ще напусне 44-тия парламент", заяви Цветан Цветанов.

"Аз съм жертва", изрече още той, като посочи, че срещу него е имало организиранан предизборна атака.

"Всичко, което съм правил, съм го правил, ръководейки се от законността”, подчерта той.

"Искам да благодаря на онези, които ме одкрепиха. Няма от какво да се притеснявам”, каза още Цветанов на брифинга в НС. Сред тези, към които направи реверанс бяха Андрей Новаков и други негови съпартийци, а сред партиите – ДПС и Воля.

Причината Цветанов да се оттегли от поста е скандалът с имотите на властта. По думите му обаче това са спекулации.

Напомняме, че той избухна, след като стана ясно, че зам.-председателят на ГЕРБ е купил апартамент в столичния квартал "Изток" на цена, значително по-ниска от пазарната. По същата причина оставки вече подадоха и министърът на правосъдието Цецка Цачева, зам.-министърът на спорта Ваня Колева и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

"Не може да се говори, че има някакво и минимално разделение в ГЕРБ - партията е кауза както за мен, така за нашия лидер и за нашите представители. Няма от какво да се срамувам. Единственото, което съм направил, е да огранича възможността да излизат определени декларации. Този филм съм го играл няколко пъти. Спомням си много добре 2013 г., когато всички ме обвиняваха за това, че съм правил незаконно подслушване. Всички ме обвиняваха за това дори с внесения анонимен сигнал, точно от БСП", каза Цветанов.

"Питайте колегите от БСП защо никога не поемат морална отговорност", каза още Цветанов. Той заяви, че оставката му е морален акт и припомни, че така са постъпили и министрите Николай Нанков, Ивайло Московски, Валентин Радев, на министър Цецка Цачева, както и на заместник-министъра на енергетиката, без да имат някаква вина.

"Прегърнахме се и си пожелахме от утре да заработим за европейските избори", отговори Цветанов на въпрос какво са си казали с премиера Бойко Борисов. 

"Между другото, имаше и такъв вариант, да оглавя листата за Европарламента, но това беше несериозно - да изляза от един пост, за да се кандидатирам за друг", коментира още Цветанов. 


"Задайте подобни въпроси на човек, който е обвинен за пране на пари, на човек, който има имоти за 2 млн. лева", заяви Цветанов в отговор на въпрос на репортерка на телевизията на БСП - БСТВ.

"Няма да ограничаваме журналистите по никакъв начин", отговори той на въпрос ще има ли ограничения за присъствието на медии в централата на ГЕРБ покрай кампанията за евровота.

"Имаме вече съответното решение с премиера, което ще предложим на парламентарната група, но то няма да се обявява тази вечер". Така Цветанов отговори на въпрос кой ще е неговият приемник като ръководител на ПГ. 

Той посочи, че ПГ на ГЕРБ осъзнава важността и отговорността от днешното управление.

"Убеден съм, че колегите от парламентарната група са достатъчно отговорни. Те имат своята представителност на своите избиратели. Не смятам, че колегите няма да се съобразят с волята и това, което ние сме декларирали с нашите избиратели", посочи още Цветанов и уточни, че в парламентът и при взимането на едно решение става въпрос на консенсус.

"Аз уважавам съдебната система и не бих искал да коментирам". Така Цветанов отговори на въпрос как ще коментира шефа на ВКС Лозан Панов, който имал най-евтиния апартамент.

Водещи

Най-четени