Опасни детски жилетки на българския пазар 09.01 | 11:06

Моделът е предназначен за момичета до 14 години

От Деляна Петкова

Комисията за защита на потребителите (КЗП) разпореди незабавно изтегляне от пазара на детски вълнени жилетки. Те имат свободно движещи се връзки, които създават рискове за нараняване на детето.

Вносител на изделието е фирма "Дженк" ЕООД, допълват от Комисията. Моделът е предназначен за момичета до 14 години и се е предлагал в две разцветки – в розово и в цикламено.

Според стандартите за безопасност има изискване връзките по дрехи за деца до 14 годишна възраст да бъдат прикрепени за облеклото чрез използване на тунел в поне една точка разположена на равно разстояние от изходните точки, например.

В случая с тези жилетки това изискване не е изпълнено. Родителите трябва да знаят и че свободните краища на връзките в областта на талията трябва да се показват най-много 140 мм от всеки край, когато облеклото е отворено в своята най-широка част, допълват от КЗП.

Жилетките са открити в магазин за дрехи в Ловеч. Тяхната цена е 8,50 лева, а според информацията върху етикета произходът на стоките е турски. 

Заповедта съдържа изрична забрана за повторен внос на опасните жилетки.

Водещи

Най-четени