Опасност от преливащи реки и свлачища у нас 28.01 | 11:15

За риск от падащи камъни и дървета в района на Кресненското дефиле предупреждават от КАТ и призовават шофьорите да преминават от там с повишено внимание

От iNews

Опасност от преливащи реки и активизиране на свлачища предстои след обилните снеговалежи и дъждове през уикенда, предаде Нова тв. Вчера беше измерено увеличение на нивата на реките Янтра и Марица и Арда.

Вече четвърти ден пет села в община Банско са без електрозахранване. Аварийните групи продължават отстраняването на аварията, която е вследствие на паднали стълбове с високо напрежение. Техните уверения са, че най-късно утре електрозахранването ще бъде възстановено, съобщи кметът на Банско Георги Икономов. Всички пътища до населените места са проходими, няма проблеми с транспорта, както и снабдяването на жителите с най-необходимите продукти. Снабдяването с питейна вода е нормално. 

Проливните дъждове образуваха свлачища в община Баните, където се наложи да бъдат евакуирани и хора. Активизирани са свлачища и в района на Смолянско. Бедственото положение в района остава.

Въпреки че проходът "Пампорово” беше отворен за движение от снощи, десетки коли и автобуси закъсаха на него. В района все още има населени места без ток.  Аварийни екипи продължават да отстраняват щетите от тежкия сняг. В ниските части на Родопите се активизираха свлачища.

Баба Севда от село Давидково ни посреща с треперещи ръце. Пожарникарите са ч измъкнали на ръце в първите минути след като калта се свлича до къщата й.

"Чух, че бушува. Болна, стара жена. Не мога… Когато излязох, всичко това беше река. Кал, портата не може да се отвори. Много се уплаших”, разказва Севда Стефанова.

Свлачището в Давидково налага евакуацията и на жената в съседната къща. Макар и уплашени, двете жени са спасени. Свлеклият се склон обаче все още е опасен.

"Свлачищният процес не е свършил. Пуснахме багери да чистят, но това не е достатъчно”, каза кметът на община Баните Милен Белчев.

Свлачищата са десетки в община Баните. След тридневния снеговалеж в село Малка Арда се е сринал склон, който също заплашва да погълне къщите под него. За оценка на щети е рано да се говори. Ясно е,че общината няма как да се справи сама. Ще се разчита на средства от междуведомствената комисия за бедствия и аварии.

За опасност от свлачища, камъни и падащи дървета в района на Кресненското дефиле предупреждават от КАТ и призовават шофьорите да преминават от там с повишено внимание. 

Водещи

Най-четени