Опасно покачване на нивата на реки и язовири 06.03 | 16:32

Яз. „Елешница“ заля земеделски земи, в Бургас изграждат диги край езерото Вая

От iNews.bg

Очаква се повишение на нивата на водните басейни на територията на страната. Структурите на Министерството на вътрешните работи предприемат превантивни действия за създаване на нужната организация във връзка с хидрометеорологичната прогноза за периода 5-9 март, изготвена от НИМХ–БАН. Информирани са изпълнителната и местна власти, както и основните съставни части на Единната спасителна система за очакваната динамика в метеорологичната обстановка. При необходимост служители на МВР и на местната власт ще осъществяват непрекъснато наблюдение на речните корита и водосбора на реките Места, Янтра, Тунджа, Марица и Струма. Създадена е допълнителна организация за събиране на свободния от дежурства състав на структурите на МВР, при нужда. В ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" превантивно е осигурена необходимата техника за действия при наводнения.

Междувременно във варненско започна да прелива язовир "Елешница". За сега хората в близките населени места не са застрашени, но са наводнени земеделски земи, предаде БНТ.

Паралелно с това в Бургас започна превантивно изграждане на пясъчни диги по ниските части на езерото Вая и по протежението на бул. "Тодор Александров". Акцията има за цел да предотврати наводнение на пътното платно в случай, че нивото на езерото продължи да се покачва.

Засега такава опасност няма, тъй като водите на Вая са в предупредително, а не в критично равнище. В момента водите на езерото се оттичат безпрепятствено към канала, който свързва Вая с Черно море.

Около 1 000 торби с пясък се поставят в най-ниските места на брега на езерото. В акцията участват над 50 души от общинската служба "Управление при кризи, обществен ред и сигурност", "Пожарна безопасност и защита на населението", доброволци от доброволческите формирование към Община Бургас и хора, лишени от свобода.

Районът е под 24-часов мониторинг, извършван от Информационната система за управление на водите на Община Бургас и при нужда дигите ще бъдат подсилени.

Прогнозата на метеоролозите за Бургас е, че валежите в района ще бъдат краткотрайни и днес и утре не се очакват по-обилни количества дъжд.

Съвети на МВР за действие при наводнение:

При възникване на наводнение незабавно сигнализирайте на тел. 112. Съобщете имената си, адреса и друга информация, свързана с бедствието. Ако не разполагате с телефон предупредете за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място, както и близки, съседи и колеги.

Ако се намирате у дома, незабавно изключете газта и електричеството и поставете на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е, ако имате  предварително приготвена "чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати.  Ако не можете да излезете от  сградата, за да защитите живота си е добре да се преместите на най-горните етажи или на покрива. За местонахождението си трябва да съобщите на тел. 112 или да известите близките и приятелите си. При невъзможност за евакуиране на животните, които отглеждате, е  желателно да отворите вратите на помещенията, в които са затворени.

Ако водната стихия ви завари извън дома и се намирате близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечити и да застанети на най-близкото възвишение. Експертите съветват да не се застава под/над  мостове, подлези, надлези и други обекти. Не трябва да се правят опити за пресичане на бързо течащи и залети площи, освен ако сте сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да сте подсигурени с помощно въже. Водата от наводнените водоизточници е негодна за консумация.    

При пътуване с МПС е препоръчително да спрете на възможно най-високото и безопасно място и да изчактме спадането на нивото на водата. Спасителите са категорични, че не бива да спирате на/под мостове и надлези, в подлези и други потенциално опасни от заливане с вода обекти и съоръжения.

2037264

Водещи

Най-четени