Орешарски: Разбирам хората - искат да живеем в нормална държава 24.06 | 10:06

Надявам се тристранката да намери решение за минималната заплата, каза премиерът

От Елица Елефтерова

Протестите започнаха още първите дни, без причини и поводи. Когато управлението направи една-две политически грешки, същите се засилиха. Очевидно толерансът от 100 дни е за други времена. Ние нямаме право на грешки, каквито правеха всички други правителства. Но това мобилизира по-прецизни действия и по-бързи резултати, заяви премиерът Пламен Орешарски пред в. "Стандарт”.

Относно исканията на протестиращите премиерът заяви, че разбира напълно хората в стремежа им да живеят в нормална държава, но това не може да стане веднага, необходими са системни и последователни усилия в тази посока.

За посещението си в Брюксел Орешарски коментира, че е имал доста ползотворни разговори с европейските лидери - с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и с президента Херман ван Ромпой.

"С Барозу имахме много откровен и съдържателен разговор за предизвикателствата пред страната на фона на случващото се в предишните няколко години и последното развитие на ситуацията - нещо, което самият той подчерта на пресконференцията", каза премиерът.

По думите му председателят на ЕК е наблегнал и на важността на консенсуса по ключови за страната приоритети, независимо от политическите различия. Двамата лидери са обсъдили и икономическата ситуация в страната. Според Орешарски както Барозу, така и президентът Ромпой са изказали задоволство от програмните намерения на новото правителство - за младежката безработица и за малкия бизнес. "Помолих Барозу службите на Комисията да окажат съдействие на моята страна в усилията ни да усвоим максимално възможния обем еврофондове през настоящата година, когато се събира крайният срок на проекти, договаряни през две календарни години. В този контекст предстои работна среща на министрите с големи оперативни програми с комисаря по регионална политика”, допълни българският премиер.

Орешарски е уверил Расмусен, че страната ни ще изпълнява всички свои съюзнически ангажименти и е получил от него комплименти за начина, по който българските контингенти се отнасят към своите задължения. Премиерът е обяснил на Расмунсен, че на този етап от нашето икономическо развитие не е реалистично да бъдат увеличени средствата, които България заделя за превъоръжаване на армията.

По казуса с разплащанията на държавата с бизнеса премиерът заяви, че ще го направи, дори с риск да не се събере планирания бюджетен дефицит за тази година. "Водя се от разбирането, че държавата трябва да стане изряден платец, какъвто някога беше, за да може да изисква от бизнеса също да бъде изряден данъкоплатец. По данните, с които разполагам, става въпрос за суми от порядъка на 200 млн. лева”, уточни Орешарски.

Същото според него важи и за разплащанията на общините към бизнеса. "Вече имах доста ползотворна среща със Сдружението на общините. Те демонстрираха пълна отзивчивост да работят в направленията, които им представих като приоритетни за правителството”, посочи премиерът. Орешарски е поел ангажимент общините да прегледат административните тежести върху бизнеса и да се опитат да подобрят платежната дисциплина. Местните власти изпитват известни проблеми с приходната част на своите бюджети и по тази причина управляващите ще потърсят начин да бъдат подпомогнати, но преки субсидии, за да се разплатят по някои просрочени плащания, не биха могли да им предоставят, защото няма такъв механизъм.

Относно минималната работна заплата премиерът обясни, че по темата управляващите трябва да бъдат внимателни, но пък нивото на минималната заплата изостава значително под стандартите за елементарна издръжка и през зимните месеци това става още по-очевидно. Надеждата е в тристранния диалог да се намери приемливо и балансирано решение.

"Имам амбицията да изпълня всички краткосрочни мерки, които обещах още в деня на избирането ми. В хода на изпълнението ще информирам обществото дали и какви допълнителни възможности са се разкрили и какви допълнителни ангажименти мога да поема. За повечето обаче са необходими пари и ще мога да бъда по-конкретен едва когато видя как приходните агенции влизат в необходимата кондиция и как в икономиката се появяват признаци на съживяване”, обясни още Орешарски.

Относно назначенията, които предизвикаха общественото недоволство, Орешарски заяви, че веднага е поправил грешките си и ще продължи в този стил. "Ще отстранявам всеки, за когото се докаже, че с някои свой действия, сега или в миналото, е нарушавал добрите практики”, обобщи той.

Същото се отнася и за областните управители в Благоевград и Пловдив. "Веднага, при положение че разбера в какво точно съм сгрешил. Опитвам се да разбирам мотива на протеста там”, обясни премиерът.

Относно забавянето на назначаването на втория ешелон на властта Орешарски обясни: "Вероятно разбирате защо вече не бързам. А и в повечето министерства вече има заместници, кое налага спешно и самоцелно да се пълнят бройките. Предполагам, че никой няма да има против, ако вместо обявените трима заместници в някои министерства останат двама."

За идеята на ДПС да се облагат с данъци спестяванията в офшорни зони премиерът коментира, че идеята е отзвук на дебатите в Брюксел. На този етап е само идея, която ще преценим внимателно при предстоящите дискусии по бюджета за следващата година. 

За искрите във властта, които възникнаха между президента, парламента и кабинета, Орешарски беше категоричен: "Само приемам такива, без да се изкушавам да ги коментирам доколко са обосновани. Защото считам, че институционалната култура е базово условие за развитието на една държава и институциите трябва да имат добър диалог, без да се оценяват една друга.

На въпрос дали ще настоява пред соцлидера Сергей Станишев да стопли отношенията между БСП и ГЕРБ, премиерът заяви: "Аз имам позитивно отношение към всички български партии и съм готов за диалог с тях". Орешарски даде за пример назначения заместник-министър на регионалното развитие - Драгомир Симидчиев, който работи и в правителството на ГЕРБ.

Водещи

Най-четени