Основна жп линия у нас се модернизира с европари 01.02 | 13:31

След над €471 млн. инвестиции влаковете от София до Пловдив ще развиват 160 км/ч

От iNews.bg

471.5 млн. евро от Кохезионния фонд са инвестирани в развитието на железопътната отсечка между градовете Елин Пелин и Костенец. Този участък е част от високоскоростната железопътна линия между двата най-големи български града София и Пловдив от коридора Изток/Източно Средиземноморие на трансевропейската транспортна мрежа на ЕС (TEN-T). Този коридор преминава през осем страни от ЕС, от Берлин до Атина, като създава важни железопътни връзки в страните от Централна и Южна Европа. Това означава по-плавно пътуване и обмен за България и нейните съседи.

Комисарят по въпросите на регионалната политика Корина Крецу каза: "Безпроблемните железопътни връзки за пътници и товари ще стимулират регионалното развитие в България и допринасят за изграждането на конкурентна и нисковъглеродна икономика за следващите поколения. Радвам се, че европейският Кохезионен фонд помага за това".

Над 100 млн. евро от Кохезионния фонд са инвестирани в линията София-Пловдив в периода 2007-2013 г.  за изграждането на отсечката между градовете Септември и Пловдив. Отсечката Костенец-Септември понастоящем се финансира с 151,5 млн. евро по линия на Механизма за свързване на Европа (CEF). След приключване на строителните работи по линията София-Пловдив, пътниците ще могат да пътуват между двата града за по-малко от 80 минути при скорости до 160 км/ч.

Водещи

Най-четени