Остри дебати в парламента и заради ветото върху закона за военното разузнаване 05.09 | 11:45

Дебатите в парламента продължават

От iNews.bg

Парламентът разглежда ветото на президента Румен Радев върху закона за военното разузнаване. Държавният глава върна закона заради предвидената възможност цивилно лице да може да оглавява служба "Военна информация" като алтернатива на досегашното изрично изискване да е военнослужещ. 
Според президента, ръководителят на службата трябва да притежава необходимата експертиза, която се изразява в специфични познания и професионален опит с цел осигуряване на изпълнението на основните ѝ задачи, които са свързани с не просто  придобиване на разузнавателна информация, а и с информация необходима за отбраната на страната и за защита на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи.
От "БСП за България" са притеснени, че промяната се прави заради определено лице и реално опасността службата "Военна информация" да бъде овладяна политически. Депутатът Николай Цонков заяви:
"Ако бъде назначено цивилно лице, това означава, че той преди това може да е бил член на някаква партия, например. Тогава спазваме ли този принцип на политически неутралитет? Има една друга идея - тази система да бъде овладяна, тя да бъде част от концентрацията на контрол върху службите за сигурност".
Веселин Марешки от партия ВОЛЯ не е убеден в притесненията на социалистите:
"Аргументът, че ако някой е симпатизант на някоя партия или е партиен член и тогава вече неговите качества нямат никакво значение, тоест той е по добър от някой друг по-некадърен, но със звание, който не е цивилен и ние трябва да изберем този, който е със звание, вместо професионалист, но с някакви пристрастия, според  мен издиша. Ако някой иска да овладее някаква служба мисля, че не е толкова трудно да намери кандидат с  пагон".
Милен Михов коментира подобно изказване:.
"Източните народи, китайците, отдавна са намерили отговор на този въпрос: "Не е важно какъв цвят е котката, важното е да лови мишки".
Дебатите в парламента продължават.
Програмата на НС предвижда и парламентарен контрол заради неработния 6-и септември - петък. На въпроси на депутати ще отговарят вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и още трима министри. 

Водещи

Най-четени