Отбелязваме международния ден на хората с увреждания 03.12 | 09:52

Специален форум ще даде старт на инициативата „Достъпна България“

От iNews.bg

3 декември е обявен за Международен ден на хората с увреждания, предаде БГНЕС. Посланията на този ден са различни, защото и политиките по отношение на хората с увреждания имат много лица. Предизвикателството на днешния ден обаче е, че той задължава всички, които говорят и обсъждат проблемите на хората с увреждания, да слагат ударението върху човека и неговата индивидуалност и лично достойнство, а не върху увреждането му. Това е европейският модел на политики към и за хората с увреждания, който и България трябва да следва.

За съжаление, днес хората с увреждания се сблъскват с най-много трудности, когато се опитват да реализират правата си. Като общество трябва да осъзнаем, че те се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиките за хората с увреждания е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.

Във връзка с отбелязването на Международния ден на форум в София ще бъде дискутиран сложния въпрос - достойно ли живеят хората с увреждания, какво е тяхното място и реално включени ли са в българското общество. Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ ще даде гласност на започващата кампания "Достъпна България”. Нейна цел е осигуряване на достъпна архитектурна среда за хората с увреждания в страната, за да живеят пълноценно и достойно.

През 1992 година Генералната асамблея на ООН обявява 3 декември за международен ден на хората с увреждания. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания; достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях.

Най-четени