Отбелязваме 172 години от рождението на Христо Ботев 06.01 | 11:00

В София официално честване ще има пред бюст-паметника на революционера в Борисовата градина

От iNews.bg

Честваме 172 години от рождението на Христо Ботев. Освен в Калофер, родното място на Ботев, годишнината се отбелязва и на много други места в страната.

В София официално честване ще има пред бюст-паметника на революционера в Борисовата градина.

Кулминацията на честванията на годишнината от рождението на Христо Ботев ще е в родния град. "Христо Ботев се ражда навръх Рождество Христово през 1847 г. и затова получава името Христо. Честваме рождението му по нов календарен стил на 6 януари. Родното място е в близост до църквата "Св. Богородица". Това е своеобразният катедрален храм на Калофер", каза директорът на националния музей "Христо Ботев" Ася Николова.

По думите ѝ в музея са запазени вещи от семейството на Христо Ботев. "От него са останали една мастилница, преспапие, поставка за перодръжки под форма на подкова. А в мастилничката има следи от мастило и си мислим дали там не е потапял своето перо. Пази се и чекръкът", каза още тя.

Според нея свободата при Ботев е вътрешна потребност. "Той е осъзнал, че само този, който е свободен, само той може да се нарече "човек". Осъзнатата свобода е безкрайна отговорност. Българите забравяме безкрайната отговорност към нашите предци, които са ни завещали чистия поглед към всичко българско", заяви Николова.

Тя обясни, че честванията, посветени на годишнината от рождението му започват от двора музея. "На паметника "Христо Ботев" ще бъдат поставени цветя. Ще прозвучи и първото ботево стихотворение "Майце си", каза директорът на националния музей "Христо Ботев".

Водещи

Най-четени