Откриха нова процедура за избор на член на КС 16.11 | 16:11

ДПС няма да участват. Според тях прокуратурата е бламирала парламента по казуса "Марковска"

От Андриян Георгиев

Комисията по правни въпроси предложи да бъде открита нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд (КС) от квотата на Народното събрание.

Между 22 и 30 ноември ще може да се номинират кандидатури. До 10 декември могат да се подават становища и въпроси. Изслушването на кандидатите ще бъде на 12 декември, а на 19 декември ще бъде гласуването в пленарна зала. Цели се новият член да може да положи клетва преди края на годината.

От БСП са подкрепили новата процедура за избор на член на КС. На консултациите не са присъствали представители на "Синята коалиция”. Независимият депутат Петър Хлебаров също е изразил подкрепата си за стартиране на нова процедура. 

"Процедурата, която сме следвали досега за избор на двамата конституционни съдии, е същата, която предлагаме сега. Не може да бъде различна”, заяви председателят на правната комисия Искра Фидосова, цитирана от агенция "Фокус".

Фидосова коментира още веднъж въпроса около подадения сигнал срещу Венета Марковска още при обсъждането на кандидатурата ѝ в парламента. 

"Единственият, който разполагаше със сигнал, беше Янаки Стоилов. Нито един член не потвърди да има такъв сигнал, всички отговориха, че не са запознати с този сигнал. Стоилов ми показа сигнал, който имаше визия на различен от този, който впоследствие постъпи, имаше елемент на анонимен сигнал. Той заяви, че го е получил в парламентарната група, беше адресиран до председателите на парламентарни групи", посочи шефката на правната комисия.  

По думите на Фидосова, за да няма никакви упреци към комисията, в процедурните правила е било заличено изречението, че анонимни сигнали не се разглеждат. Така всеки сигнал този път щял да бъде оповестен на сайта. 

От ДПС пък обявиха, че няма да участват в обсъждането и гласуването на новата процедура. Това каза народният представител от ДПС Четин Казак на заседанието на Комисията по правни въпроси.

"Народното събрание е последният орган, който трябва да понесе отговорността за това, което се случи, да обира срама на цялата държава и нейните институции. Ние отказваме повече да участваме в продълженията на този злощастен казус. Не приемаме, че само парламентът трябва да носи отговорността, когато държавните институции не работят в синхрон. Няма да участваме в обсъждането и гласуването на проекта за решение", каза Казак.

Според Казак за първи път се е получила ситуация, при която държавните институции са гледали безпрецедентно разнопосочно, имало е елементарна липса на координация между тях, което е довело до абсурдна ситуация, в която Народното събрание избира един кандидат, след което други институции се намесват и бламират този избор. Това за ДПС било неприемливо.

"Ако това нещо бъде оставено без последствия, бъде прието с лека ръка, се рискува да се постави на карта оттук насетне трайността, непоклатимостта и репутацията на всички актове, които приема Народното събрание", коментира още Четин Казак.

По думите на депутата от ДПС парламентът се е оказал заложник на задкулисни борби и е бил бламиран от прокуратурата.

"В комисията се запознахме с удостоверения, предоставени от Венета Марковска, че срещу нея не се водят никакви досъдебни производства. В следващия момент се споменава документ от прокуратурата от президента. Това е бламиране и подвеждане на Народното събрание от страна на прокуратурата. Ако прокуратурата е разполагала с тази информация, защо комисията не е била запозната с нея досега? Целият фарс поставя много сериозни въпроси относно взаимодействието между държавните институции", завърши Четин Казак. 

Водещи

Най-четени