Отмениха бедственото положение в Смолян, но не и в Чепеларе 29.06 | 12:01

Очаква се по-късно през деня това да се случи и там, както и в Ивайловградско

От iNews.bg

Отменено е бедственото положение в община Смолян. Това стана с решение на Кризисния щаб след заседанието от тази сутрин. Обстановката в региона се нормализира, предаде БГНЕС.

Бедственото положение в община Чепеларе обаче все още остава в сила. Вероятно ще бъде отменено в ранния следобед.

Частичното бедствено положение в Ивайловград, което беше обявено в четвъртък вечерта, заради обилните валежи се очаква да бъде отменено до обед. След оттеглянето на водите, комисии ще описват нанесените материални щети и след изготвянето на работни карти за всеки пострадал обект ще бъдат поискани финансови средства от Комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет, съобщи БНР.

Снощи беше скъсана дига на река Чая в района на Катуница. Наводнени са земеделски земи и общински път, каза кметът на Община Садово Димитър Здравков. "Нивото на реката пада, но земеделската земя, която е залята, е хиляди декари. Вече и в землището на Садово е залято, скоро време сигурно и ще прехвърли. Коритото на река Чая от моста, който е на Катуница, до заустването в река Марица не е изчистено.

Това наводнение е третото за 20 години. Прави се нещо частично, кърпи се и – нищо… В случая някой не си е свършил работата, не е изчистил коритото на реката – Напоителни системи и Басейнова дирекция. Има земеделски производители, на които хиляди декари земеделски земи са залети, а до този момент само са влагали пари и когато трябва да започнат да си връщат парите, земите са залети. Кой ще им помогне на тях като нямат и застраховки - тези хора са нула", каза Здравков.

Водещи

Най-четени