Отпада споразумението прокуратура-обвиняем в случай на причинена смърт 04.04 | 16:14

ГЕРБ ще предложат промени в НК и НПК

От Филипа Тодева

Заместник-председател на парламент и председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност Анастас Анастасов предлага промени в Наказателния и в Наказателно-процесуалния кодекс.

Промените предвиждат да отпадне сключването на споразумение между прокуратурата и обвиняем, когато е причинена смърт, обясни Анастасов в парламента, цитиран от БТА.

Според него, споразумението не дава ясна и обоснована причина защо съдът приема предложението на прокуратурата, в което се налага определен вид наказание в определен размер.

"Не е обяснимо какви са мотивите за споразумение с условно наказание или пробация при катастрофа, станала в населено място, където е разрешена максимална скорост 50 км/ч на сигнализирана пешеходна пътека, а водачът е управлявал със 115 км/ч", обясни заместник-председателят на парламента.

От ГЕРБ искат в такива случаи да има съдебен процес и присъда, в която съдът да излага своите мотиви.

Искане да отпадне извънсъдебното споразумение направиха организации на близки, загинали при катастрофи. Преди месец вътрешният министър Цветан Цветанов обеща законодателни промени, които да "съответстват на обществения интерес".

Тогава Цветанов коментира, че трябва да сме безкомпромисни към каращите пили, без книжка и причинилите проишествие на пешеходна пътека.

Водещи

Най-четени