Отпаднаха 2 версии за катастрофата с починалите пилоти на Граф Игнатиево 15.10 | 11:30

Министерството на отбраната представя резултатите от проверките на авиационния инцидент от 13 септември 2024 г.

От iNews.bg

Пилотите Подполковник Петко Димитров и капитан Венцислав Дункин са влезли грешно в маневрата, имали секунда и половина да катапултират. Това стана ясно от представянето резултатите от проверките на авиационния инцидент с учебно-боен самолет L-39 в Трета авиационна база в Граф Игнатиево, при която загинаха двама от най-добрите бойни пилоти на България.

Поет е неоправдан риск и грешни решения, довели до катастрофата, сочат заключенията на комисията. Според нея няма нито един висш офицер, който да е виновен за трагедията.

"Поех ангажимент като министър, веднага след разчитане на черната кутия на самолета, да оповестим резултатите. Стремим се да изясним обстоятелствата и причините за този инцидент, за да не се допускат подобни в бъдеще", заяви на брифинг министърът на отбраната Атанас Запрянов.

"Човешкият живот е най-ценният капитал за Министерството на отбраната. Машините се купуват, самолетите също, но добре обучени професионалисти, в случая пилоти - не можем да върнем по никакъв начин.

Мое задължение като министър на отбраната, както обещах, е да обявя подробности за случилото се, като ви информирам без да се намесвам в работата на Прокуратурата за резултатите от проверката на служба "Военна полиция", която е на мое пряко подчинение. Това разследване е независимо от съдебното и досъдебно разследване и целта му е предотвратяване на подобни инциденти в бъдеще", подчерта Запрянов.

"Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на разследването на Комисията.

Тя проведе разследването в четири основни направления

Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите.

Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното произшествие.

Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието", заяви полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел "Разследване на авиационни произшествия и инциденти" в Служба "Военна полиция".

По думите му членовете на екипажа са преминали успешно годишното и полугодишното медицинско освидетелстване във ВМА, чието заключение е, че са "годни за летателна длъжност като пилот".

"Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи в конкретния ден", подчерта Василев.

"Относно проверката на версията, че катастрофата е възникнала вследствие на отказ на авиационната техника. Комисията формулира 3 основни хипотези. Отказ на силовата обстановка, отказ на управлението на самолета и отказ на параметрични дискове. По първата хипотеза. Комисията анализира характера на разрушенията по авиационната техника при което констатира, че лопатките от първата степен на компресора липсват. Откъснати са в основата на закрепването откъм диска. Лопатките на следващата степен на компресора са деформирани, което води до заключение, че роторите са се въртели при среща със земната повърхност. Деформацията на лопатките на компресора и характера на откъсването им говори за това, че върху роторите на компресора е имало приложен голям въртящ момент, който се получава при работа на турбините на повишени режими на двигателя", каза Василев.

От анализа не се констатират отклонения на параметрите на горивото от технически изисквания, посочи той.

Водещи

Най-четени