Отровното трио: Ескалации на протестите ще има всеки ден 03.08 | 19:42

Ключовите столични кръстовища остават блокирани, подготвят се такива и във Варна

От iNews.bg

В 26-ия пореден ден на антиправителствени протести в София три възлови точки в столицата остават блокирани от палаткови лагери. Те са разположени на кръстовището на Орлов мост, пред СУ "Св. Климент Охридски" и до президентството.

Пред Ректората на СУ обстановката е спокойна, предаде репортер на БНР. Там продължава да стои белия микробус на майките от гражданската инициатива "Системата ни убива". През блокадата се пропускат линейки.

Някои от гражданите негодуват обаче и посочват, че "протестът е излишен". 

Преди това т.нар. Отровно трио даде импровизиран брифинг, на който обяви, че тази вечер ще бъде блокирано пространството пред общината във Варна.

"Започвайки протеста, ние започнахме две неща – първо, показахме на гражданите, че те могат и трябва да бъдат граждани, второ – опитахме се да им покажем как да бъдат граждани. Ескалации ще има всеки ден, но ние ще обявяваме ден за ден, доколкото не искаме властта да успее да се противопостави, както стана в Стара Загора", адвокат Николай Хаджигенов.

От Триото се оплакаха, че системно се подслушват техните разговори, а хората, които говорят с тях после биват заплашвани.

"Това, което получават като сведение, те го използват като заплаха към хората, с които разговаряме. А това е в повече. И получаваме множество подобни обаждания. Това са тези гугутки, които кацат на рамото. И не само те. Но, когато ни се обади човек, който е получил тежко предупреждение вследствие на нашия разговор, това е вече в повече. Заплахите са най-различни – от уволнение до прекъсване на бизнес, проверки, класически тип заплахи", каза проф. Велислав Минеков от Триото. 

На свой ред Арман Бабикян заяви, че депутатите явно са предпочели плажните хавлии пред пленарната зала по повод твърденията на Триото, че, вдигайки запорите върху сметките на "Виваком" в КТБ, държавата е ощетена с 350 млн. лв., докато "депутатите трябва да свикат извънредно заседание за обсъждане на този въпрос".

Бабикян посочи още, че и президентът има право да поиска извънредно пленарно заседание, но "засега и той мълчи".

Водещи

Най-четени