Отцепниците от "АБВ" се били самоизключили от редиците на БСП 28.01 | 15:47

Първанов и Петков са канени да дават обяснение на пленума в събота

От Ивелина Георгиева

Членовете на "АБВ" все още не са предприели действия след отправеното им предупреждение от социалистите, да се откажат от участие в паралелна листа на евроизборите. Това заяви зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов.

"Според устава на партията на практика това означава, че те са се самоизключили от БСП и са прекратили своето членство", обясни Дъбов.

Въпросът с "АБВ" ще бъде финализиран окончателно на заседанието на Националния съвет на партията в събота.

Според евродепутата от Коалиция за България Илияна Йотова пък очевидно протегнатата ръка към "АБВ" е била приета като ултиматум. Тя подчерта, че страницата "АБВ" ще бъде окончателно затворена в събота.

"Социалистите ще гледат на конкурентната листа като на още една листа, с която определени структури ще се явят на евроизборите", посочи Йотова.

Тя бе категорична, че БСП от своя страна има единна консолидирана листа, която ще стане ясна в началото на следващата седмица.

На заседание на Изпълнителното бюро на столетницата всички членове са били единодушни в оценката си за "АБВ". На националната конференция, която ще се проведе през уикенда, са поканени и Георги Първанов и Румен Петков. От тях се очаква да посочат аргументите си за създаването на паралелната листа.

На проведените общо 261 заседания на конференциите в страната, от БСП са излъчени 171 номинации за кандидати за Европейския парламент. Предстоят още 37 сбирки, които ще приключат до петък.

До момента с най-много номинации е лидерът на БСП Сергей Станишев. След него се нареждат Георги Пирински, Янаки Стоилов, Петър Курумбашев, Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин и др.

Преди да обяви принадлежността си към проекта "АБВ" Ивайло Калфин е събрал 13 номинации. Георги Първанов пък е с 3.

На 160 от конференциите са приети и декларации, които не одобряват действията, свързани с проекта АБВ. В тях са участвали около 20 хиляди социалисти. Действията на Първанов и Петков са определяни като предателство, безпринципност, безотговорност и услуга на ГЕРБ.

Водещи

Най-четени