От днес сме в предизборна кампания 24.02 | 09:04

Партиите имат точно месец, за да ни убедят да гласуваме именно за тях

От iNews.bg

България отново влиза в предизборна кампания. Тя започва днес и ще продължи точно месец – до 24 март. През това време регистриралите се партии, коалиции и независими кандидати ще трябва да ни убедят защо да гласуваме именно за тях. Веднага след това идва денят за размисъл, а на следващия са предсрочните парламентарни избори.

В бюлетината на 26 март ще избираме между 9 партии и 9 коалиции, които се регистрираха за вота във всичките 31 многомандатни избирателни района. Отделно 2 партии ще участват само в някои от районите. 11 лица пък ще се явят като кандидати на инициативни комитети. Общо в бюлетината ще има 21 квадратчета, включително "Не подкрепям никого".

Във всички регистрирани листи пък са записани общо 4732-ма кандидат-депутати. До тази неделя ГРАО трябва да извърши проверка дали кандидатите могат да бъдат регистрирани, а министерството на правосъдието - дали те са с чисто съдебно минало.

Днес ще стане ясно дали след месец и 2 дни ще гласуваме само с хартиена бюлетина или ще имаме алтернатива и за машинен вот. От ЦИК се очаква да обявят дали единствената фирма, която подаде оферта в обществената поръчка за осигуряването на машини за гласуване отговаря на условията на търга. Според зададените критерии и решението на съда във всяка една секция трябва да има и машина. Което означава, че необходимите са 12 500.

Водещи

Най-четени