От утре: Глоба 200 лв. за купон след 22 ч. 30.11 | 10:59

От 1 декември влиза в сила приетата от Столичния общински съвет Наредба за обществения ред

От iNews

От 1 декември влиза в сила приетата от Столичния общински съвет Наредба за обществения ред. С работната група в СО регламентирахме точки, по които градът ни ще е по-спокоен и тих. Получихме над 150 страници граждански предложения и оплаквания. Това заяви Иван Илиев, председател на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност, в сутрешния блок на БНТ. 

"Шумът е вреден или нежелан звук, а общината се води от тази дефиниция. Заведенията не попадат в нашата наредба, тъй като те са разпределени към друга институция", каза още той.

"Най-масовите жалби от шума са характерни за летния сезон, когато се правят масовите ремонти, а на улиците има струпване на хора около заведенията. Имаме доста оплаквания за лаещи в апартаменти кучета, както и свирене на музикални инструменти", коментира шефът на комисията по обществен ред и сигурност.

"Шумът има няколко направления - от жилищните сгради и от строителните обекти. Що се отнася до жилищните сгради - купони, силна музика и свирене на музикални инструменти се ограничават. Според наредбата не трябва да шумите от 22:00 до 8:00 часа сутринта и от 14:00 и до 16:00 часа. Предвиждат се глоби от 100 до 200 лева при първо провинение. Идеята е да възпитаваме хората. Оплакването може да се подаде към телефон 112", допълни Илиев. 

"Според наредбата къртене и подобни дейности от строителни обекти, са забранени от 22:00 часа до 8:00 сутринта, а уикендът от 21:00 до 9:00 часа сутринта", завърши Иван Илиев.

Водещи

Най-четени