От 2019 г. гласуваме електронно на всички избори 20.10 | 15:15

Вотът по интернет ще става ден по-рано, системата ще струва 1,5 млн. лв.

От iNews.bg

Изграждане и внедряване на електронно гласуване до 2019 г. за всички видове избори предвижда проектът на Държавна агенция "Електронно управление", съфинансиран от Европейският социален фонд. Прогнозната цена за реализирането му е 1,5 млн. лв.

Целта на проекта е да бъде въведено електронно гласуване като алтернатива на изборната бюлетина и машинното гласуване. Очаква се избирателят да може да даде своя вот дистанционно в деня преди изборите, пише OFFnews.

Съществува и възможността да усмислим вота си и да го променим посредством пускане на традиционна бюлетина в изборния ден. Системата за електронно гласуване ще бъде пригодена за всички видове устройства, които използват интернет.

Очаква се в началото на ноември да бъде представен анализ на практиките на електронното гласуване в други страни. Следващият етап от проекта за дистанционно и електронно гласуване ще включва изграждането на функционалностите и провеждане на експерименти със системата.

През декември ще бъде обявена открита процедура за избор на изпълнител на проекта. Основният критерий ще е максимално точното изпълнение на заложените характеристики в системата за електронно гласуване.

Водещи

Най-четени