Още ли се возим в опасни асансьори? 23.11 | 11:22

От проверените 80 000 съоръжения, поне 20 000 трябваше да бъдат спрени

От Цанка Донкова

Инцидентите с неизправни асансьори сериозно разтресоха българина. Няколкото смъртни случая в рамките на година наложиха спешни мерки по проверка на съоръженията. Даде ли ефект обаче това?

Около 80 000 опасни асансьора бяха проверени, а от тях незабавно спиране от експлоатация трябваше да има поне на 20 000. Оказва се обаче, че все още няма спрян нито един асансьор, съобщава Нова телевизия. 

Един от асансьорите, който е трябвало да бъде спрян се намира в 50-годишен жилищен блок. Според специалистите има поне 20 причини това да се случи. Директорът на Агенцията за технически надзор показа заповед за спиране на асансьора. По-късно обаче се оказва, че има и друг документ, в който инспектор от същата тази агенция определя асансьора като "технически изправен". Така това съоръжението продължава да работи. Това обаче не е единственият случай.

Причината предписанията да не бъдат спазени обаче се оказва хем проста, хем не чак толкова. Според Асансьорната асоциация законът не може да принуди спирането на опасни съоръжения. Нямало и достатъчно инспектори, които да ги контролират, твърдят от асоциацията.

Според потребителите на съоръженията пък инспекторите извършват проверките фиктивно.

Водещи

Най-четени