Пазарлъкът за нов кабинет продължава. ГЕРБ ще преговаря пак с 4 партии 20.10 | 15:12

Борисов категоричен – ще има втора среща с реформаторите

От iNews

"Решихме да проведем още едни консултации с четири партии през тази седмица. На първо място това са реформаторите. Твърдо сме за единство и сме длъжни с тях да се разберем."

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след националния форум на ГЕРБ, на който трябваше да се реши дали от партията да продължат с консултациите за съставяне на кабинет, или да спрат разговорите и да поискат нови избори.

"Не е честно президентът Росен Плевнелиев да свиква непрекъснато служебно правителство. "По време на кампания сме заявявали едно и е важно да преценим можем ли да го нарушим. При различни малцинства няма определена подкрепа", каза още лидерът на ГЕРБ. 

"Например СДС и НДСВ заминаха в историята. Държавата може да бъде управлявана от правителство, което да взима решения", категоричен бе Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви още, че освен с реформаторите, преговори ще има с БСП, Патриотичния фронт и АБВ.

Каква ще е формата на новото правителство вероятно ще стане ясно часове преди да новите депутати да се закълнат в 43-то Народно събрание. "Кабинет на малцинството не може да има, тъй като тогава ще имаме подкрепата само на ДПС", заяви лидерът на ГЕРБ.

На въпрос кога самият той ще се включи в лидерски преговори той заяви, че това ще се случи при подписано коалиционно споразумение. Борисов щял да се намеси и в случай че политическата му сила трябва да направи компромис по някои от приоритетите. Отстъпки обаче нямало да има относно данъците и енергетиката.

Бившият премиер отрече, че кабинетът се реди под режисурата на Брюксел. "Единственото, което Брюксел ни казва, е "направете си правителство, което да е стабилно", заяви той. 

От думите му стана ясно, че партийните редици на ГЕРБ са разделени относно евентуалните коалиции с другите политически сили. "Половината зала беше против заради това, че някои са бивши агенти, бивши управляващи, други са правили тройни коалиции", заяви Борисов.

Водещи

Най-четени