Пазят в тайна имената от втория ешелон в кабинета “Орешарски” 03.06 | 21:55

Поне 50 заместник-министри ще бъдат посочени от премиера Пламен Орешарски

От Елица Елефтерова

Кабинетът "Орешарски" съвсем скоро ще добие завършен вид, след като бъде назначен вторият ешелон на властта - заместник-министрите, шефовете на агенции и областните управители, съобщава bTV.

Поне 50 заместник-министри ще бъдат посочени от премиера Пламен Орешарски. Повечето от имената засега се пазят в дълбока тайна. Все още не е ясно какъв ще е балансът между партийните назначения и гражданската квота при избора на новите зам.-министри.

Това, което е ясно е, разбира се, че свои хора ще имат и БСП, и ДПС. Едно от най-сигурните имена е това на Кирил Ананиев - вероятен заместник финансов министър. Депутатът Явор Гечев се спряга за заместник-министър на земеделието, а бившият заместник на Джевдет Чакъров, Атанас Костадинов - за зам. министър на околната среда и водите.

За спортното ведомство едно от най-споменаваните имена е това на Таню Киряков, който може да отговоря за спорта. За младежта пък са номинирани две от относително младите лица в БСП - Михаил Балабанов, заемал този пост в кабинета на Тройната коалиция, и Мадлен Стоянова.

Очаква се в правосъдието да остане Димитър Бонгалов. Слуховете сочат за бъдещ шеф на Агенцията по туризма продуцента Мартин Захариев.

"При зам.-министрите и областните управители неопределеността е много по-висока, но и реакциите могат да бъдат много по остри. Тези назначения в много по-голяма степен могат да ерозират подкрепата за правителството,” коментира политологът д-р Румяна Коларова.

Плюсът според нея, е, че заместниците се сменят само с решение на премиера. Минусът - че няма време за предварителен сондаж, който да покаже има ли неприемливите за обществото фигури.

"Големият въпрос е дали ще има партиен пълнеж, дали в т.  нар, гражданска квота няма да има номинации на "Атака”, хора от периферията на ГЕРБ и от партиите, останали извън Народното събрание,” коментира още политологът.

Големи рокади предстоят в администрацията на Министерския съвет, където за поста на говорителя се спряга името на Иван Гарелов. Правителствената информационна служба ще бъде поета от Ани Димитрова.

Размествания се прогнозират и в администрацията на парламента. Очаква се негов главен секретар да стане червеният Кирил Желев, който да смени Иван Славчов.

Водещи

Най-четени