Пак си раздават бонуси, въпреки забраната на Борисов 31.01 | 18:15

По примера на финансовото министерство, икономическото министерство и подчинената му агенция за насърчаване на малките и средни предприятия отказаха достъп до информация

От Кремена Бедерева

900 000 лева бонуси са си раздали в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за миналата година, а под 800 000 лева - в Министерството на транспорта, малко повече от тази сума - в Министерството на външните работи.

Това сочи справка от ведомството, която беше поискана от Дарик радио по Закона за достъп до обществена информация.

Близо 142 000 лева пък са били бонуси за служителите в Министерството на спорта през миналата година. В документа се уточнява, че средно един чиновник е получил допълнително възнаграждение в размер на 810 лева. В олимпийската 2012-а спортната ни делегация се завърна от Игрите в Лондон с два медала.

В МОМН са получили бонуси в размер на близо 55 000 лева - или повече от два пъти по-малко от допълнителните стимули във ведомството на Свилен Нейков. 

Малко повече от 142 000 лева са бонусите във военното министерство, като близо 124 000 лева от тях са от служебни, а останалите по трудови правоотношения.

В Министерството на културата бонусите са 344 600 лева, като оттам уточняват, че парите са разпределени между 155 щатни служители, а средномесечната допълнителна сума е 185 лева.

Двойно повече е общата сума в регионалното министерство - 630 000 лева, но бонусите са разпределени между 651 щатни бройки.

В други министерства - на вътрешните работи, здравеопазването и земеделието и храните, бонуси изобщо не са получавани.

Засега сред министерствата, които не са отказали информация, рекордьор е това на околната среда и водите, в което чиновниците от две дирекции, работещи с европари, са получили близо 810 000 лева бонуси.

Останалите също са имали допълнителни стимули, като общият размер на бонусите в останалите дирекции е близо 896 000 лева.

По примера на финансовото министерство, икономическото министерство и подчинената му агенция за насърчаване на малките и средни предприятия отказаха достъп до информация.

През миналата година стана ясно, че в агенцията са раздавани големи бонуси, въпреки че не се справя с работата си като междинно звено по оперативна програма "Конкурентоспособност", след което тази функция й беше отнета.

Преди 10 дни Движение "България на гражданите" изнесе информация, че четири министерства – здравното, регионалното, земеделското и социалното, са си раздали бонуси за общо 17,5 млн. лева през миналата година.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) отрекоха информацията за бонусите в съобщения до медиите.

По-късно финансовият министър Симеон Дянков отрече тези твърдения. "През годината са раздавани бонуси в някои министерства, но не в тази сума и не в министерствата".

А миналата година след разпореждане на премиера Бойко Борисов в сметка в БНБ бяха върнати 603 хил. лева, взети като премии от лица на високи държавни постове.

Най-голям дял при връщането на пари имаха работещите в министерствата – министри, заместник-министри, началници на политически кабинети, парламентарни секретари – общо 498 хил. лева.

Водещи

Най-четени