Парламентът поиска данни за всички фирми на Върбакови 12.04 | 13:49

Търсят и информация за убит чешки преводач, участвал в преговорите между CEZ и „Инерком“

От iNews.bg

Временната парламентарна комисия, която се занимава с въпросите около сделката за продажбата на "ЧЕЗ България", поиска пълна информация от прокуратурата за всички 25 фирми в който участват Гинка Върбакова и съпругът ѝ. Както и справка за разследвания за убийство Никола Молчан, за когото стана ясно, че е участвал като преводач на разговорите в Прага между "Инерком” и CEZ, предаде бТВ.

За да се уточнят детайлите на финансирането на сделката между българската и чешката компания, временната парламентарна комисия е изисквала информация от всички български банки, за които изтече информация – впоследствие опровергана, че ще финансират сделката. Според председателя на комисията Жельо Бойчев, ако банките не върнат отговори, които съдържат информация по същество, ще се търси съдействие от банковия надзор на БНБ.

По думите на Бойчев от Първа инвестиционна банка са признали, че са издали писмо с готовност за подкрепа на сделката – сумата е 80 млн. евро. От ПИБ преди време отрекоха каквото и да било гаранции и участие в сделката, а днес увериха, че ще проверят откъде идва тази информация и на какво се дължи недоразумението.

Жельо Бойчев обясни, че освен пълна проверка на "Инерком”, комисията иска да знае детайли и за втория потенциален кандидат – индийската компания "Индиън пауър”, която би била следващият фаворит, ако сделката с "Инерком” пропадне. Очакванията са парламентарната комисия да поиска удължаване на срока си на действие с още един месец.

Водещи

Най-четени